21.01.2022

Zubni kamenac u dečijem uzrastu

Zubni kamenac u dečijem uzrastu je pojava koja se sve češće sreće.
Ponekad roditelji/staratelji se zabrinu za zdravlje zuba dece kada primete kamenac na zubima.
Stoga da krenemo od uvida kojima ćemo brigu zameniti znanjem, praktičnim smernicama i na kraju zdravim dečijim osmehom.

Zubni kamenac jeste mala, ali čvrsta naslaga na određenim površinama zuba.
Čvrsta je, jer je izgrađena od minerala. Oni su tu dospeli iz pljuvačke.
Minerali su dobri za zdravlje zuba, ali ovi koji su u građi kamenca su se ugradili u tzv. dentalni plak ili one golim okom nevidljive naslage na zubima.
Te naslage su zaostale od neadekvatnog pranja zuba. Ili u najgorem slučaju nepranja zuba, pa su iste vidljive i golim okom.

Zubni kamenac može biti beličaste boje, zućkaste ili braon. Zbog ovih boja roditelji/staratelji najčešće i primete kamenac na zubima dece. Desi se i da to deca spoznaju.

Ako se nakuplja zubni kamenac kod dece, statistika beleži da je to najčešće oko pete, šeste i sedme godine života. Iste se poklapaju i sa periodom kada deca kreću da samostalno peru zube (što je za pohvalu) ali se ispusti kontrola od strane odraslih ili doktora/doktorke za zube, pa to vodi u odstupanja u pravilnom održavanju oralne higijene.

Mesta na kojima se zubni kamenac češće nakuplja jesu blizu izvoda pljuvačnih žlezda. A, to je uz gingivu (desni) donjih sekutića (jedinica i dvojki) u donjoj vilici. I na zubima gornje vilice u regiji mlečnih kutnjaka (petica) i stalnog kutnjaka (šestica).

Međutim, kada oralna higijena nije zadovoljavajuća zubni kamenac se sreće i na drugim mestima. Gde god ima malo zaostalih naslaga od hrane, ili je površina zuba hrapavija eto minerala da se nasele.

U periodu od šeste do trinaeste godine u ustima dece je zaista i gužva na neki način. Jer, neki mlečni zubi ispadaju, stalni rastu, a ako nema dovoljno mesta u vilicama za njihov pravilan smeštaj, zubi rastu i smeštaju se kako znaju i umeju. Zato možete čuti da su neki zubi rotirani, neki idu van zubnaog niza, da ne prolazi konac za zube, i tako dalje. Sve to otežava održavanje oralne higijene, a pomaže da se zubni kamenac nakuplja.

Ako dete tokom spavanja diše na usta, to za posledicu ima da pljuvačka koja se stvara u ustima tokom noći je gušća, a to opet pogoduje nastanku kamenca. U ovom slučaju važno je otkriti uzrok zašto dete tokom noći diše na usta odnosno šta mu ometa protok vazduha kroz nos.

Kao i za celokupno zdravlje, tako i za oralno i za sprečavanje nastanka zubnog kamenca važan je način ishrane, odnosno uobročenost.
Kad se uzme u obzir da se kamenac kod dece na zubima češće uviđa odnosno u tim slučajevima poklapa sa školskim dobom jasno je koliko je užina koja se nosi od kuće ili kupuje važna.
I svugde u svetu su ovi problemi oko školske užine zastupljeni manje ili više. Period do sedme godine treba iskoristiti jer su tada roditelji/staratelji uzori. Posle deca sve više utiču jedni na druge, odnosno kupe navike međusobno. Ajde, da uzmu što bolje.

A, kako da se reši onaj zubni kamenac koji je uspeo da osvoji određenu povšinu zuba kod dece?
Posetom stomatološkoj ordinaciji. Ako je nekim slučajem to prva poseta (a bilo bi dobro da je već bilo druženja sa doktorkom/doktorom za zube, u ordinaciji, ne na nekoj proslavi).

Rodtelj/staratelj treba da razgovorom pripremi dete. Da objasni da postoji neki zanimljiv tuš za zube koji može da skine taj kamenac. Zavisno od uzrasta deteta i vaše mašte ili kreativnosti zavisi i ovaj razgovor.

Jedno je sigurno, ne treba detetu govoriti da ne boli. Zaista uklanjanje kamenca sa zuba ne boli, ali je neprijatno i deca taj osećaj uz svetlo, miris lekova u ordinaciji poistovećuju sa bolom. Najbolje je pripremiti dete tako što ćete zaista imati dobru saradnju sa vašim stomatologom, i uz poverenje deca lako prihvataju intervenciju.

Uklanjanje kamenca kod dece se vrši istim aparatom kao i za odrasle, to je tzv. ultrazvučni aparat koji uz veliki broj vibracija (golim okom nevidljivo) i vodu koja ga prati prilikom rada (ovo je vidljivo) u nekoliko poteza skida se kamenac. E, sad tih nekoliko poteza kod dece može da se oduži, ali vredno je sve to i vremena i strpljenja.

Posle ovoga ide poliranje zuba, odnosno namenskom pastom i četkicom koja ima rotirajuće pokrete čiste se zubi od naslaga, pigmentacija i daje im se i određeni zaštitni tretman jer ove paste mogu biti sa većom koncentracijom fluorida.

Zaštitni efekat jeste i taj što na polirane površine se manje „kače“ naslage iz hrane. Ako se nastavi sa dobrim i pravilnim održavanjem oralne higijene do sledeće posete, uz onu misao o uobročenosti i težnji ka jednostavnoj, a zdravoj ishrani velike su šanse da se kamenac ne javi ponovo.
Ako, se i nataloži, biće u manjoj meri.
I, opet treba ići put stomatološke ordinacije.

Za ove roditelje/staratelje koji su zbog zubnog kamenca dece češće uz stomatološku stolicu, jedan iz prakse olakšavajući uvid:

Ta deca vrlo brzo steknu znanje o važnosti zdravlja zuba, a to se primeti kroz njihova češća pitanja o istim. Ako je strah od posete ordinaciji postojao, lakše i brže ga prevaziđu. Najzanimljiviji su kad se hvale u svom društvu kako je izgledalo to uklanjanje kamenca.

Ponekad su te priče ravne onim iz kamenoloma :)
U njihovim osećajima i očima je sve drugačije.
A, onda odrastu i zaposle se. Malo, šale za kraj.

Ivana Mavrak