16.06.2020

Zašto radionice?

Ili ukoliko ste slučajno ili sa lepom namerom stigli do mog bloga, želim da ukažem na prednosti radionica koje realizujem za decu i roditelje/staratelje, a sve sa ciljem lakšeg, uspešnijeg prihvatanja redovnih stomatoloških pregleda i motivacije dece i odraslih. Posle to pređe u naviku, i nadam se jednog dana kao pesma navika se prenosi generacijama koje dolaze. I, posle nas neko će živeti, i smejati se. Poželjno zdravim i lepim osmehom.

Kako je sve počelo?

Od jednog predavanja u vrtiću pre nekoliko godina, kada sam deci uzrasta 4-5 godina održala prvu radionicu. Spremila sam materijal, osmislila koncept i krenula u avanturu. Radionica je bila sjajna, utisci dece i roditelja su dolazili i mesecima kasnije. Pedagozi u vrtiću su bili jako zadovoljni.
A, potvrda da treba da nastavim da održavam radionice stigla je upravo od dece, gde kad smo se sretali, pa i po pola godine kasnije od te prve radionice, uvek su se hvalili kako peru zube, koji je zubić ispao, ko je posetio stomatologa i kako je to izgledalo.
E, sad po čemu se razlikuje ovaj vid edukacije i preventivnog delovanja?

  • Po ambijentu, prostoru i atmosferi, jer nam nije u blizini stomatološka stolica :) Na taj način deca informacije o zdravlju zuba usvajaju lakše i postavljaju više pitanja.
  • Isključujemo strah, koji je najveći neprijatelj zdravlja zuba. Upravo zbog straha, značajan broj zuba se izgubi (jer se odlažu posete stomatologu).
  • Upoznajem ih sa nekim instrumentima, stomatološkim i time oni ih prvo vide u svojoj ruci, a ne u ustima.
  • Uradimo i jednu interaktivnu igru, na koju sam ponosna jer je jednostavna, a učinkovitna.
  • Odrasli u pratnji deteta imaju mogućnost postavljanja pitanja i dobijanja proverenih informacija i praktičnih preporuka.
  • Grupe su jako male, i time jako kvalitetne.
  • I, uvek se jako dobro smejemo. A, to je dobro za imunitet. I lepši smo sa osmehom.
    Podučavati druge o važnosti zdravlja usta i zuba je deo moje odgovornosti, ali i radosti.
    A, ko može dati bolju i iskreniju energiju od dečje?
    Dok je ljubavi, i rezultata biće i mojih radionica.
    Hvala vam na čitanju ovog teksta.

Ivana Mavrak