30.11.2021

Za koga nije hemijski piling?

Hemijski piling jeste postupak kojim se na kontrolisan način, a primenom hemijskih supstanci deluje na različite slojeve kože.

Opšta podela hemijskih pilinga jeste na:

  • Površinske hemijske pilinge.
  • Srednje–duboke hemijske pilinge.
  • Duboke hemijske pilinge.

Podela je na osnovu dubine delovanja na kožu, ali postoji još mnogo faktora koje treba uzeti u obzir da bi izbor hemijskog pilinga bio odgovarajući za svakog pacijenta ponaosob.
Zato je pregled i dobro uzeta anamneza (razgovor sa pacijentom) korak koji se ne preskače pre ideje o podvrgavanju ovoj vrsti tretmana, koji osim estetskog momenta može imati i terapijski, na primer u slučaju lečenja određenih vrsta akni.
Kao jedan predgovor da vidimo za koga nije hemijski piling:

  • Ukoliko postoje promene kože u regiji koja treba da se tretira. To ujedno znači da iste treba pregledati kod specijaliste dermatovenerologije. Prioritet je da je koža zdrava, a zatim i negovana. U obzir se uzimaju i bolesti kože koje nisu u regiji koja se tretira, jer neke od njih posledično mogu da izazovu reakcije nakon hemijskog pilinga.
  • Ako postoji infekcija kože na mestu gde je planiran tretman hemijskim pilingom. Neka se prvo izleči infekcija, pa onda uraditi hemijski piling ili nanovo razmisliti da li je bolje razmotriti neki drugi vid tretmana. Ovo uključuje i ukoliko postoje neke ranice na koži, da se odgodi piling i da se utvrdi koliko postoje ranice, da li prolaze same od sebe, da li zahtevaju praćenje ili lečenje? Svaka ranica prisutna na koži i ne zarasta duže od 14 dana treba je pregledati.
  • Ukoliko postoji alergija na neki od sastojaka hemijskog pilinga (zato najiskrenije u anamnezi odnosno razgovoru sa doktorkom/doktorom).
  • Ukoliko je prisutna virusna infekcija lokalna ili opšta (prisutna temperatura, slabost organizma) sve su to znaci da nije dan za hemijski piling.
  • Ukoliko osoba boluje od dijabetesa i bolest nije pod kontrolom.
  • U stanjima trudnoće i dojenja. Za hemijske pilinge, medicinske nisu rađena istraživanja na trudnicama i dojiljama. Svakako ovaj period brzo prođe, i postoje drugi tretmani koji se mogu sprovesti i najčešće su kozmetološki.
  • Ukoliko je prisutna onkološka bolest, hemijski piling je kontraidikovan.
  • Kod osoba kod kojih koža ima tendeciju stvaranja keloida (ožiljačno tkivo koje brzo raste). Najbolji izraz bi bio nenormalno brzi rast ožiljka, kao bujanje tkiva.
  • Ukoliko na koži koja se tretira postoji mnogo mladeža bolje je ne raditi hemijski piling. Iako se mladeži zaštite prilikom hemijskog pilinga, ukoliko ih je mnoštvo to onda nije efikasna zaštita niti moguća.
  • Osobe koje imaju tetovaže na koži tela takođe treba da znaju da hemijski piling ne sme da se radi na tetoviranoj koži. Isto važi i za tetovirane obrve i trajnu šminku. U ova dva poslednja slučaja, treba to naglasiti doktoru koji sprovodi hemijski piling da bi se te regije zaštitile.
  • Ukoliko osoba ima neki od oblika anksioznih poremećaja povremeno ili često, razmisliti da li treba da se podvrgne tretmanu hemijskog pilinga? Jer, prilikom istog miris hemijskog pilinga je jak, postoji i određeni osećaj peckanja, a to može biti okidač za anksiozni napad.
    Jasno je da o svemu treba misliti.

Ima i dobra vest da u svetu hemijskih pilinga (pišem o medicinskim i ispitanim) ima ih veliki broj i samim tim postoji i šansa da bude prilagođen pacijentu u svakoj fazi u kojoj se nalazi koža, a da nismo prekršili osnovne smernice za zdravlje pacijenta i osnovni princip „ne naškoditi“.

A, ukoliko postoji osoba koja upravo čita ove redove i pronalazi da hemijski piling i nije tretman kojem želi da se podvrgne, evo nekih smernica u svakodnevnoj higijeni kože lica koja može pomoći da se dešava ta sa svakom godinom potrebna eksfolijacija (orožavanje) kože, jer se te ćelije znaju ulenjiti. Pa, su potrebni određeni postupci da bi koža disala i imala priliku da upije serume, kreme i druge mazalice. Ili da bi šminka lepo stajala :)

  • U apotekama i parafarmacijama mogu se pronaći gelovi, pene, i slični čistači za lice koji u svom sastavu imaju AHA ili BHA kiseline, odnosno one koje su u pilingu ali su ovde u najmanjem procentu koji je ipak dovoljan ako se svakodnevno koristi.
    Postoje i maske po ovom principu, ali one se ne koriste svaki dan.
  • Maske koje sadrže kaolin, cink, belu glinu su dobre za detoks kože ako se redovno koriste. Dobre su na putovanjima kada koža trpi zatvoren prostor automobila, na primer.
  • Uvesti retinoide u večernju rutinu (ali ne tokom cele godine, i ne ukoliko koža ih ne toleriše). Ovo znači i dobro čitati deklaracije jer retinol ima više oblika u kojima se stavlja u kreme i različiti su procenti zastupljeni.
  • Ne opterećivati kožu jakom, teškom šminkom.
  • Koristiti kreme sa zaštitom od nepoželjnog i štetnog delovanja sunčevih zraka. Čak i kad se sakrije sunce :)
  • Biti obazriv/a sa mehaničkim pilinzima (to su oni sa raznim granulama). Nekad ima više štete za kožu. Samo oni sa najfinijim granulama mogu biti od koristi.
  • Tkanine kojima se briše koža lica treba da su mekane, ali ne i pune omekšivača. Njega treba dobro isprati prilikom pranja, a možda i najbolje ne koristiti.
    Ovo je jedan od uvida o hemijskim pilinzima, medicinskim.

Ivana Mavrak