30.08.2021

Veza školske užine i oralnog zdravlja

Septembar donosi nove izazove za roditelje/staratelje i decu koja se vraćaju u školske klupe.

Među tim izazovima smestili su se u klupu zajedno sa đacima i oni izazovi za očuvanje dobrog oralnog zdravlja. Nemaju glas da viču, pa umesto njih činim to ja kroz ovaj tekst.

Prvi uslov za dobro oralno zdravlje jeste dobra oralna higijena. Da bi ujutro progledali treba se umiti, slično je i sa zubima.

Oralna higijena ima svoj moto:

Svaki dan , dva do tri puta dnevno, pravilno i adekvatnom četkicom za zube i dovoljno dugo minuta prati zube. Deca koja imaju i već iznikle stalne zube (a to su upravo školarci) treba da koriste i konac za zube. Ukoliko su nevešta u ovome onda je obavezno da končaju :) zube uz nadzor odraslih. Znači taj deo se najčešće prebacuje za uveče, ako je nemoguće tokom dana ispunti ovu stavku.

Pored oralne higijene za zdravlje usta i zuba postoji još jedna drugarica, koja bi da se njen udeo ispoštuje.

To je školska užina!

Njena oblast delovanja jeste higijensko-dijetetska ili šta bi bilo poželjno i kako jesti za vreme boravka u školi?
A, to vreme nije zanemarljivo, naročito sa svakim sledećim prelaskom u viši razred. Deca su duže u školi.
Za to vreme treba nešto i pojesti. Ako na to dodamo i sistem neuređenja ili haosa objekata oko škole u kojima se nudi neki privid užine, velike su šanse da taj izbor užine nije u dobrim rođačkim odnosima sa zdravljem zuba.

Ako uzmemo i pojavu da postoje višedecenijska nepisana pravila ismejavanja dece koja u školu ponesu užinu i to onu koja nije po „merilima vršnjaka“ ili nije kul užina odnosno nije gazirano piće (ono najnovije sa reklame od sinoć), čokolada prelivena karamelom koja između ostalih obećava ispunjenje nekog sna...itd. Jasno je da drugarica školska užina od kuće najradije ne bi ni mrdnula iz iste.
I da izazov je isterati je iz kuće i za roditelje i za decu i za zube.

Da, u praksi to sve zna da bude jako iscrpljujuće za one koji se bore i trude na ovom polju zdravlja. Pisati o problemu, a ne ponuditi uvid ili bar ideju za deo rešenja bilo bi nepošteno.

Stoga evo nekoliko predloga za bolje oralno zdravlje školske dece:

  • Ukoliko se od prvog dana, od prvog zuba s predumišljajem sprovode dobre navike u ishrani veće su šanse da školska užina bude zdrava, odnosno neke navike lakše uvedene. Ipak, ako se ovaj deo preskoči nije kasno raditi na njima, da se neka i uvede.

  • Doručak ujutru je spas za zdravlje zuba, treba organizovati porodično jutro.
    Imati isplaniran jelovnik.
    Doručak pripremiti uveče ili ujutru pre ustajanja dece.
    Buditi dete/decu na vreme.
    Pojasniti im zašto je važan doručak, jer oni najverovatnije ne znaju, a roditelji to negde u svakodnevnici podrazumevaju, ali objašnjenje izostane.

  • Korist je sva u tome što se zubi posle doručka operu, i to je već pola posla za zdrave zube za taj dan. A i doručak može biti bogat ugljenim hidratima ili sladak, i sve ukupno dosta toga se zadovolji, pokriju razne želje.
    Znači deca su jela, oprala zube i odoše takvih čistih u školu. Ako je situacija suprotna, pa se jede na putu do škole, za taj dan je izgubljen najvažniji deo za zdravlje, i zuba i celog organizma. A, nekako to sve uđe u obrazac ponašanja. Posle ni dr za zube ne može pomoći i taj korov istrebiti.

I šta sad?

Šta spakovati za tu školsku užinu?

  • Sendvič sa integralnim, ražanim i od sličnih žitarica hlebom jer je manje lepljiv za zube.
  • Jabuka, banana ili po dva komada :) dug je dan, a i može se podeliti, dati nekome ko je možda bez užine taj dan.
  • Nešto jezgrasto, tipa lešnici, orasi, bademi. Ali da nije prženo i usoljeno. Kod dece koja nisu pre jela ove namirnice, pažnja zbog alergija.
  • Neki upakovani proizvodi tipa integralnih pločica.
  • Kolač koji je spemljen kod kuće, npr. mafin sa kakaom i malinama.
  • Od pića voda, kao najbolje vaspitno piće. I za nas odrasle :)

Poenta je da se misli o školskoj užini.
I jednako treba imati na umu da nije uvek sve sjajno oko uvođenja iste, to zna biti iscrpljujuće za neke porodice. Nisu sve iste, kao ni sva deca. Okruženja su različita, ali ima i promena na bolje. Iako su to mali koraci, baš ti prvi su najvažniji.

Svaki školski dan koji je počeo doručkom, pranjem zuba, užinom spremnom da se smesti u ranac je jedna pobeda više. Što je više dece sa ovim stavom svakoj sledećoj generaciji će biti lakše.

I u drugim regijama su ovi problemi oko školske užine zastupljeni manje ili više.

Period do sedme godine treba iskoristiti jer su tada roditelji/staratelji uzori. Posle deca sve više utiču jedni na druge, odnosno usvajaju navike međusobno. Ajde, da uzmu što bolje.

Osim za zube doručak i užina za decu je važna i da se spreče oscilacije u nivou šećera u krvi. To je samo jedan deo od kog zavisi i ponašanje dece, koncentracija i time i sposobnost za učenje.

Ivana Mavrak