18.08.2020

Uticaj zuba na kvalitet života

E, :)

Možda ste pomislili: „Ništa novo“ posle ovog naslova.
I sasvim ste u pravu, zdravi zubi vode u kvalitetniji život.

Ali, na koji se tačno način ovo dešava?

  • Krenimo od najpoznatijeg odnosno vizuelne činjenice da su lepi i zdravi zubi odraz mladolikosti. Takve osobe su zaista vizelno privlačnije (još ako nisu neki mrgudi, odlična kombinacija).Češće se osmehuju.Ili jednostavno rečeno njihov osmeh je više u upotrebi.

  • Zdravi zubi obezbeđuju život bez bola. Barem, ovog oralnog koji potiče od zuba. A, život bez bola je zaista kvalitet. To znači i da bezbrižno putujete, između ostalog.

  • Neke profesije zahtevaju apsolutno zdrave i sanirane zube i tu vam se otvaraju još neke mogućnosti. One profesionalne.

  • Za dugovečnost i vitalnost je dobro kada se na vreme prepoznaju, uoče neke promene. Za ukazivanje na određene promene vašeg organizma je u velikom broju slučajeva kompetentan stomatolog da vas uputi kod doktora drugih specijalnosti. Jer, tokom studija stomatologije izučavaju se, vežbaju i polažu i opšti medicinski predmeti, kao na primer „Interna medicina“ ( to je samo jedan od njih i tako je bilo u moje vreme :)

  • Ako se izreka „ Zdravlje na usta ulazi“ tumači da biramo šta, kako, i kad jedemo, onda bi ista mogla i da se malo redefiniše pa da kažem: „ Zdravlje celokupno i od oralnog zdravlja kreće.“

  • Sažvakana hrana, zahvaljujući zubima jeste zdravlju prvi pomoćni radnik, želudcu i uopšte sistemu za varenje. A, u sistemu za varenje se nalazi oko 80 % ćelija zaslužnih za dobro funkcionisanje imunog sistema.

  • Zubi prirodni ili veštačke krunice, ako se održava dobra higijena garantuju i dobar, prijatan zadah, a to je poželjno.

  • Dobro oralno zdravlje vodi u zdravlje srca i zglobova. Ovo vodi u dobru kondiciju, ako posle pranja zuba dodate i malo treninga ili brzog hoda po kraju.

E, sad da se vratimo na naslov.
Kvalitet je pojam koji ima mnogo definicija i sve se razlikuju od jedne do druge oblasti.
Jedno je sigurno da za kvalitet treba da postoji mera.
Onda je mera kvalitetnog života u zdravlju.
Ajde, da radimo na tome da nam kvalitet života bude zdrav.
Kroz dobre navike dan za danom.
Moj doprinos je kroz pisanje i moj blog.
Da podsetim, motivišem, možda danas nekog inspirišem :)
Ivana Mavrak