09.08.2021

Uticaj morske vode na zube

Aktivnosti u moru, plivanje,ronjenje, akrobacije, hvatanje talasa i slično donose i povremeno gutanje morske vode.

Da li ste se nekad upitali kakav uticaj ima na zube?

Idemo na izlet kroz jedan uvid na ovu temu.

Ne treba vam ni maska, ni naočare za ronjenje. Ipak, ako se pakujete na morske destinacije, kupaći kostim ne zaboravite :)

Da krenemo od sastava morske soli. Kao i većina prirodnih pojava, izuzetno je jedinstvena i sadrži preko 100 mineralnih materija. Naravno, nekih manje, nekih više. Jedan od načina da dospe do nas jeste tako što slana voda, morska isparava u tzv. „slanim baštama/bazenima“ na zracima sunca. Posle se prevrće i kad je potpuno bez vlage, to je to,so.
Oduvek je bila od značaja za život, a i to je i prvi način konzerviranja hrane, koji se i danas održao. Nekada je takva hrana spasavala živote u zimskom periodu. Danas, ipak imamo frižidere i zamrzivače, pa o tome ne mislimo.
Najstariji dokazi o izdvajanju soli su od pre 8000 godina.
Zbog soli se i ratovalo.
Osećaj za slano spada u osnovne ljudske ukuse.
Natrijum i hlor su osnovni sastojci soli i potrebni su svim živim organizmima. Ipak, i prevelik svakodnevni unos soli je nezdrav. Obrni okreni balansirati se mora.

Morska so jednim delom ima:

  • Antibakterijski efekat.
  • Blago povoljno deluje na upalu grla.
  • Manje posekotine, ranice na koži zaceljuju brže u morskoj vodi (iako malo pecka).
    Morska voda progutana slučajno :) ili promućkana u ustima može da doprinese povećanju pH vrednosti u ustima.
    Ili drugačije:
    Može da utiče na kiselost u ustima tako što je blago smanjuje. A time može da utiče na smanjenje nekih bakterija u ustima. Uz to ako se radi o mućkanju vode, pa da se ispljune onda je i to sapiranje usta.
    Bakterije koje su prisutne u ustima gde ima karijesa su one kojima je povećana kiselost u ustima domaćina kao idealan paket aranžman na Sejšelima, na primer. Onako laganica, da se opuste i prepuste izobilju koje nudi sredina.
    U kiseloj sredini tzv. „kariogene bakterije“ bujaju. Kada im dođe u posetu morski talas iz vode u kojoj plivate, ronite ili ciljano mućkate u ustima morsku vodu, to može jednim malim, maleckim delom da poremeti odmor ovim štetnim za zube bakterijama.
    I sve to uz uslov da je morska voda u kojoj se brčkate čista i ako:
  • Redovno perete zube.
  • Koristite konac za zube.
  • Imate uobročenu ishranu i nutritivno izbalansiranu.

Iako je morska so/voda puna minerala, to apsolutno ne znači da će se isti „ugraditi“ u zub ispiranjem i time poboljšati njihovo stanje.

Morska so/voda ne izbeljuje zube!

I ovim putem apelujem, dajem uvid da kućne mešavine morske soli i ko zna čega NEMAJU SVOJSTVO i NE MOGU da izbele zube. Tu pomaže jedino vaš/a dr za zube i registrovan preparat za izbeljivanje zuba.
Mnogima se učini da su zubi belji po povratku sa mora.
Radi se o optičkoj iluziji :)

Zubi su iste boje kao i pre polaska na more, i intezivnijeg izlaganja suncu. Ali, koža lica potamni i taj kontrast daje sliku da su zubi belji.

Boravak na morskim destinacijama ima razne blagodeti za zdravlje ljudskog organizma. Od vazduha koji prija plućima, do predela koji prijaju očima, preko plivanja i vežbanja u vodi koje ublažava artritis, određene bolove, opušta organizam i podstiče izbacivanje tečnosti, odnosno smanjuje otoke.
Postoje i priznati oblici terapije posttraumatskog sindroma upravo boravkom na vodi ili uz vodu i prema programu imaju i aktivnosti koje su vezane za vodu, bilo da je more, reka ili jezero.

A, znate ako kažem ;) More mora imati neki talas, pa makar ga ja napravila.
Evo, sad sam napravila ovaj tekst, uz more.
Za uspomenu.

Ivana Mavrak