18.01.2021

Usisivač i zubi, u vezi?

Koja je veza :)

Ko je ikad usisavao kuću, stan, ili kancelariju ili bilo koji prostor zna da to ide lako i prilično brzo u delovima gde nema nameštaja. Kad se stigne do delova gde su stolice, sto, ili neke komode odnosno gde su međuprostori, uski i nepristupačni mora se promeniti nastavak na usisivaču, ako je cilj da se prostor zaista očisti, pošteno :)

E, isto je prilikom pranja zuba!

Po završetku pranja zuba sa četkicom i pastom za zube, higijena usta i zuba nije kompletna. Preostali su neočišćeni oni međuprostori, a oni su u ustima između zuba. Nedokučivi sa običnom četkicom za zube, pa se kao kod usisavanja prostorije mora menjati taktika. A, zube za razliku od nameštaja ne možemo da pomeramo, i to dva do tri puta dnevno.

Statistički, pravilnim pranjem zuba četkicom i pastom, očisti se 60 do 70 procenata površine zuba.
Ostaje 30% površine koja nije očišćena i tu je hrana za bakterije koje su izazivači karijesa (zubnog kvara) i zapaljenja (infekcije) desni koje dalje idu u oboljenje zvano parodontopatija.

Ovih 30% jeste između zuba i to su međuzubni (interdentalni) prostori.

Kako ih očistiti?

Na raspolaganju su sledeća sredstva:

  • Konac za zube.
  • Interdentalne četkice.
  • Oralni tuševi.

Za svaku od ovih mogućnosti treba se posavetovati sa dr za zube :) jer kod svakog su ovi prostori između zuba različiti i važno je da li su u ustima svi prirodni zubi, da li su prisutne zubne krunice ili mostovi, a važno je i da li su implanti tu. Da bi se za svakog individualno našlo najbolje i najisplativije rešenje.

Konac za zube, kao i interdentalne četkice (četkice koje se provlače između zuba) treba da odgovaraju prostorima koji se čiste. Jer je cilj očistiti bez povrede desni (gingive). Ova sredstva za oralnu higijenu su lako dostupna, lako prenosiva, ne zahtevaju ni električnu energiju niti baterije.

Za razliku od njih oralni tuševi su aparati koji uklanjaju zarobljene ostatke hrane između zuba i to pomoću mlaza vode pod određenim pritiskom. Praktično ispiraju prostore između zuba. Ima rezervoar za vodu i nastavak iz kog izlazi mlaz vode. Zavisno od proizvođača mogu imati jedan ili više nastavaka.Svaki je prilagođen površini koju čisti, pa postoje i specijalni za ortodontske aparate, za čišćenje jezika itd.
I uz svaki postoji preporučeni način upotrebe, kao za električne četkice za zube.

A, sad bih spomenula i prirodu i evoluciju.

Priroda je uredila da postoje, a danas su retke osobe koje imaju lepo poređane zube u pravilan niz i shodno tome ukoliko su prisutni svi zubi i dobar zagrižaj.
Da to bude retko „pobrinula“ se evolucija.

Šta je donela?

Prerađenu hranu koja je lepljiva, ne zahteva žvakanje, a kad se nešto ne upotrebljava onda atrofira (ne razvija se) a ovde su to vilice, zubi, mišići koji su se prilagodili vremenom novim pojavama u ishrani.To je dovelo do anomalija položaja zuba, promene oblika vilica i sve većom potrebom za terapijom (lečenjem) i postavlljanjem zuba iz nereda u red (niz) :)

Kada su zubi lepo poređani u niz i zdravi, i njihov sam oblik zajedno sa pljuvačkom omogućava prilično dobro samočišćenje usta i zuba.

Ali, eto evolucija je prešla u genetiku i naviku.
Navike, možemo da menjamo zar ne?
Krenite, već danas :)
Ivana Mavrak