22.02.2021

uravnoteŽENA

Hormoni su za zdravlje organizma jako važni, regulišu mnoge procese u organizmu i kad su u ravnoteži mogu da obavljaju svoje poslove kako zdravlju, telesnom i mentalnom odgovara da bude u dobroj formi.

Ovo jednako važi za oba pola, ali ipak kad se pomene neravnoteža hormona najčešće se pomisli na žene i period menopauze.To nije fer ni prema ženama ni prema muškarcima, ali to je druga tema.

A, kad bi žene mogle da biraju kad da pritisnu pauzu u nekom životnom dobu možda bi to bilo negde između 25 i 30 godine života. Možda do 40 godine, jer posle ovog perioda polako dolazi do postepenih, skoro neprimetnih promena hormonalnog statusa (individualne varijacije su prisutne, i zavise i od genetike i od životnog stila).

Kako se u ogledalo gledamo svaki dan po umivanju, ono najpre progovori da polako se gubi kolagen u koži, elastin, hijaluronska kiselina, a kosa tanja i ređa. Sa danom zvaničnim ulaska u menopauzu, a to bi bila poslednja menstruacija ove promene su nagle. Odnosno za sve je krivac nagli pad estrogena, a receptori za ovaj hormon su brojni u koži.
Sad je jasnije, zar ne?
Receptori su tu, a estrogena je malo i izostaju procesi sinteze kolagena, i ostalih procesa koji se dešavaju, a obezbeđuju mladolik ili bolje rečeno u tim godinama negovan izgled, koji bez obzira na godine i pol svi zaslužujemo.

Šta nam je činiti :)

Ako znamo da je period pre menopauze tzv. „perimenopauza“ a to je okvirno od 35 do 45 godine života, onda je to i period u kome možemo uticati, prevenirati, i stvarati neke nove dobre navike.

 • Ako je koža naš najveći organ posvetiti joj i toliko pažnje. Tu se ubrajaju tretmani za poboljšanje kvaliteta kože (mezoterapija, biorevitalizacija, PRP tretman, hemijski piling povremeno i drugi koji nisu korekcija nego održavanje zdravlja kože).
  Šeširi i kreme sa zaštitnim faktorom od negativnog dela delovanja sunčevih zraka postaju jako dobri prijatelji, jer menopauza donosi i pigmentacije na koži, manje i veće.

 • Kosa gubi svoj pigment (kao da isti šeta sa kose na lice i ruke), postaje seda i može se desiti da se proređuje. Tu opet mezoterapija i PRP tretman za kosu. Ishrana i relaksacija kad god je moguće, jer kosa i od stresa može opadati, ali taj vid se najčešće i najlakše oporavlja.

 • Kosti i mšići pate i apeluju na redovnu fizičku aktivnost, jer i tu se smanjuje kolagen, elastičnost i postoje šanse za osteoporozu.

 • Fizička aktivnost je značajna i sa aspekta prevencije depresije, koja može biti pratilac menopauze. Jer, je mnogo promena, i to i hemijskih (hormonalnih) i ovih očiglednih telesnih.

 • A, kada se razmenjuju iskustva u vezi ovih šešira, krema, fizičke rekreacije to ujedno znači i razvijanje socijalnih relacija koji mogu značajno da ublaže simptome ovog perioda. Jer, znate da niste usamljene u nervozi, napadima vrućine i sličnih pojava koje se dešavaju, a trebalo bi o njima pričati. Ili pisati :)

 • Do momenta menopauze ishrana je ta na koju se može uticati, da se spreči nepotrebno gomilanje kilograma. Uz neke korekcije i izbalansiranost namirnica usporeniji metabolizam se anulira :)

 • Svest o preventivnim sistematskim pregledima treba da postane strast! Jednom godišnje. I ne zaboraviti pregled zuba. Neka bude po principu : „Idem da mi kažu da je sve u redu“.
  Lepa motivaciona izjava :) posebno za ljubav prema svom srcu,jer u menopauzi i ono i krvni sudovi doživljavaju promene.

 • Jako, jako je važno da spomenem i inkontinenciju (nevoljno oticanje urina) koja u menopauzi može da se i često se dešava.
  I znate šta?
  To nije nešto što treba prihvatiti, a u našoj kulturi se tako predstavlja i podrazumeva. Nije dobro i nije tačno. Već danas o tome treba misliti, posebno žene koje su rađale. I preventivno delovati. A, opet ovde glavnu ulogu igra fizička aktivnost, u ovom slučaju ciljane vežbe za karlični deo, ne nositi teško, misliti o sebi i to podrazumeva da ukoliko se jave promene vezane za nevoljno oticanje urina na vreme se obratiti specijalisti.

Iako menopauzu mnoge žene vide u starenju kože lica, na primer ili proređivanju kose, ipak sve ono što je prati, a na nivou je celog organizma (kosti, zglobovi, srce, krvni sudovi, reproduktivni organi i urinarni sistem,psiha...) je jako važno da se održava u dobrom stanju zdravlja.
Jer, iskreno:
Koliko imate osoba koje su vam uzor za vitalnost?
Nasamo razmislite, iskreno odgovorite i ne dozvolite da ovo ostane samo čitanje teksta.
Nešto od ovoga usvojite.
Pozdravlja vas, još uvek uravnotežena :)
Ivana Mavrak