26.01.2022

Tetovaže na koži prilikom određenih tretmana estetske medicine. Šta treba znati?

Oblast estetske medicine zahteva informisanost doktorki i doktora, koji istu u svojoj praksi sprovode.
To podrazumeva i praćenje određenih intervencija na licu ili telu , koje mogu direktno ili indirektno da utiču na tok ili ishod nekog od tretmana poznatijeg u svakodnevnom govoru kao „antiageing“.

Informisanost ovde znači da se postavljaju prava pitanja prilikom prvog pregleda odnosno konsultacija, a to se zabeleži u formi upitnika.
I fotografija koje u ovom slučaju ne bi smele da se dalje prosleđuju, jer su vid medicinske dokumentacije.

Ovaj prvi pregled i razgovor (anamneza) ima i svoja ažuriranja.To može biti i svaki put pre tretmana.
U tom delu komunikacije dešava se i edukacija pacijenta, što bi trebalo da bude stavka koja prati svaki tretman.
Između dva tretmana iz estetske medicine mogu se desiti neke intervenicije ili promene koje su značajan podatak.
Tako, ukoliko imate tetovirane obrve (trajno iscrtane pigmentima) ili trajnu šminku na licu ne zaboravite da to kažete pre izvođenja planiranog tretmana iz oblasti estetske medicine.

Evo, nekih od primera zašto je to važno:

  • Tetovaže i trajna šminka ne bi trebalo da se tretiraju hemijskim agensima odnosno kiselinama koje se koriste u sklopu procedure medicinskog („antiageing“) pilinga.
    Vrlo je jednostavno zaštititi delove, kao na primer tetovirane obrve ili usne koje su tretirane trajnim pigmentom.
    Svoj način rada sam zasnovala da svaki put bez izuzetka žaštitim ove delove (i još neke na koži lica) jer su osetljiviji i tim standardizovanim protokolom koji zahteva samo nekoliko minuta više u radu izbegavam momenat ako pacijent i zaboravi da prijavi da su rađene neke od spomenutih intervencija. A, često su dovedene do umetničkog savršenstva.

  • U slučaju procedure gde se tretira odnosno deluje na regije mišića i kože lica između obrva i iznad obrva (tretman neuromodulatorom ili poznatije botoks intervencija) doktor/ka prilikom planiranja tretmana osim mišića u toj regiji gleda i položaj obrva. Orijentir su mesta gde se prirodno nalaze obrve. Poznavanje anatomije i fiziologije lica je potrebno za ovaj postupak. Tetovirane (iscrtane) obrve su uvek manje ili više „pomerene“ odnosno iscrtane drugačije od njihovog prirodnog mesta.
    Stoga je jasno zašto je važan podatak o trajno iscrtanim obrvama, jer se na prvi pogled mogu prevideti.

  • I u slučaju aplikacije hijalronskih filera u slepoočnoj (temporalnoj) regiji gleda se opet gde je položaj tetoviranih odnosno gde se nalazi prirodni položaj obrva. Ukoliko je razlika velika između ova dva položaja, ponekad je bolje odustati od intervencije i zameniti je nekom drugom jer rezultat može biti jako neprirodan.

  • Podatak zašto su tetovirane obrve kod pacijenata je najznačajniji, jer možda je postojala ili je još uvek u nekom obliku zastupljena bolest zbog koje su dlake ove regije (obrva) nestale, opale.

Da li je gubitak posledica određene terapije?
Jako je bitan ovaj podatak jer može i treba u tom slučaju razmotriti da li je tretman iz oblasti estetske medicine zbog kog se pacijent/kinja javlja indikovan? Odnosno može se desiti da ga ne treba izvoditi. Jer, pre svega ne naškoditi zdravlju pacijenta je postulat u medicini , pa i u estetskoj.

Proces nakon tretmana trajne šminke na licu ili iscrtavanja obrva podrazumeva i oporavak, jer se javlja crvenilo, otok, krastice i uz pravilnu negu trebalo bi da zaraste za 14 dana. Ipak, trebalo bi dati koži vremena za potpuni oporavak i tek nakon mesec dana (ponekad i više) ukoliko postoji želja za određenim tretmanom iz estetske medicine isti uraditi.
Kako je koža organ i to izgleda jedini po kome se može i crtati, bojiti, i takvu treba negovati adekvatno.

Tetovirani delovi zahtevaju i dodatnu negu kože. Ne zaboraviti da i taj deo podleže promenama kroz godine koje nazivamo uopšteno starenje kože.

Ukoliko je koža hidrirana, ima dovoljno kolagena i elastina i tetovaža (znak, crtež, zapis) duže će trajati i lepo izgledati. Isto je sa trajno iscrtanim obrvama i usnama. Zahtevaju negovanje.

Vrednosti tetovaža koje se spominju idu od sentimentalnih do estetsko-funkcionalnih.
Ove druge srećemo u slučajevima kada su obrve izgubljenje zbog bolesti ili poboljšanja (preoblikovanja na neki način) ožiljka.

Značenja su individualna, a u ordinaciji estetske medicine određene tetovaže ne bi trebalo da se prećute ili previde.

Ivana Mavrak.