01.12.2020

Temelj ili prozor?

Šta biste prvo gradili?
Ima jedna pojava, ali njoj prethodi analogija.
I to sledeća:
Kada gradite kuću (pa i onu od kockica), krenućete od temelja.
Da je stabilno.
Da je osnova.
Na sve to dolazi nadogradnja. Jedna od nadogradnji jeste prozor. U građevini ona je negde između fasade i useljenja u stan :) Inače, pričamo o novogradnji.
E, sad zamislite da su temelji i osnova vaše lice, odnosno kosti lica, mišići, koža.
A, prozori su usne.

Već, se pitate čemu ova analogija vodi?

Prilikom odluke o podvrgavanju tretmanu aplikacije hijaluronskih filera, najbolje je da se krene od temelja. Ili jednostavnije rečeno popularnost uvećanja usana hijaluronskim filerima nije jedino od tretmana estetske medicine, iako se kroz taj vid tretmana u velikom broju slučajeva „slavi“ estetska medicina. Čak imam utisak da će završiti među asocijacijama u dobro poznatoj emisiji.

Da se vratimo na temelj i kako ga izgraditi. Zavisno od starosti ili mladosti :) pacijenta, zdavstvenog stanja, kao i stavova kojima se vodi, sledeći tretmani su neki od izbora:

  • Mezoterapija
  • Biorevitalizacija
  • PRP tretman
  • Hijaluronski fileri
  • Hemijski pilinzi
  • Laseri, i drugi tretmani posredstvom aparata koji su odobreni u date medicinsko-estetske svrhe.

Najčešće se radi o kombinaciji tretmana u cilju zdravog i prirodnog izgleda.
Kada se uspostavi temelj (ako prethodno je bio poljuljan) ide se na prozore odnosno usne.
Značajna stavka jeste da podmlađivanjem regije lica oko usana (perioralna regija) u sklopu stvaranja pomenutog temelja, možda vam u tom momentu tretman aplikacije hijaluronskog filera u usne i ne treba, jer usne na ovaj način, sa okolnom „potporom, podmlađivanjem“ delom dobijaju opet na jedrini. Minimalno, ali neko je i sa tim zadovoljan/a.
Postoji izuzetak kada se bez prethodnog „udarca“ na temelj mogu usne tretirati najpre hijaluronskim filerom. To je kada se želi samo hidratacija usana, bez dodavanja volumena ili menjanja oblika.
Hidratacija usana bi značila da se one sitne borice na usnama koje se pojavljuju vremenom, da se blago popune i tako osveže.

Tako ako poželite da dodajete volumen usnama, pogledajte najpre svoje lice:

  • Da li je sitno?
  • Da li ima još volumena u obrazima/jagodicama? Da li ga je ikad bilo?

Između ostalog ako ste u zrelim godinama, najbolje je pogledati slike iz mlađih dana, npr. dvadesetih i ne ići na velike razlike u korekcijama, bar što se tiče putem tretmana hijaluronskim filerima.
Svaka promena bi svakako trebala da bude i postupna.
Da se poštuje koža, fiziologija i biologija. Ponekad je ovo prethodno u suprotnosti sa strpljenjem .
Ili je najčešće tako.

Svako ima pravo na izbor šta uraditi sa svojim telom, a ja imam obavezu kroz moje pisanje da ukažem da je strpljenje, kvalitet i bezbednost najbolji zalog za negovan izgled, koji se može osigurati jednim delom i tretmanima estetske medicine.
Drugi deo je mnogo više od nekog tretmana, i uključuje socijalne relacije, životni stil, a možda najviše adekvatan odgovor na životne izazove.
Ivana Mavrak.