01.03.2021

Stomatitis diabetica

Stomatitis diabetica je jedan uopšten naziv za promene u ustima odnosno na zubima, desnima, jeziku, sluzokoži koja prekriva usnu duplju, i prisutne su manje ili više kod osoba koje imaju šećernu bolest.

Da li će ove promene u ustima biti prisutne i u kom obliku zavisi:

  • Od tipa oboljenja, da li je insulin zavisni ili insulin nezavisni dijabetes.
  • Od regulacije oboljenja, da li je uspešna odnosno dobra ili loša.
  • Dužine trajanja oboljenja i načina lečenja.

Pregled zuba, desni i oralne sluzokože kod osoba obolelih od dijabetesa u praksi često znači dolazak u ordinaciju na četiri meseca, odnosno od standardnih pregleda dva puta godišnje ovde imamo više. Ponekad pacijent dolazi, jer preventivno želi da ima uvid u stanje usne duplje zbog specifičnosti oboljenja, a češće je razlog dolaska neka ranica, ulceracija, kvravrenje ili otečenost desni i upala koja izaziva bol ili neprijatan zadah.

Kada bolest iz raznoraznih razloga ide u lošem pravcu odnosno ako je nekontrolisani oblik bolesti, u ustima su prisutniji i izraženiji sledeći simpotomi:

  • Izrazito suva usta.
    Zato se svakako preporučuje povećan unos vode, i to češće da se pije, u manjim gutljajima. Na ovaj način se i delimično zamenjuje uloga pljuvačke u sapiranju ostataka hrane sa zuba, a tu je njena jedna preventivna mera za sprečavanje nastanka karijesa.
    Mogu se uzimati i specifične po sastavu gume za žvakanje, a prilagođene ovoj bolesti i time se vrši stimulacija lučenja pljuvačke.

  • Zapaljenje sluzokože uglova usana.
    To je ono crvenilo u uglu usana koje zateže, pecka, boli i ponekad krvari. A, sve to češće može biti u šećernoj bolesti. Kao vid prevencije, lokalne jeste mazanje usana i uglova usana vazelinom. Vazelin pomaže tako što smanjuje osećaj zategnutosti i stavra barijeru da se dalje bakterije ili gljivice ne razmnožavaju. U težim slučajevima potrebna je antibiotska mast ili krema.
    Sluzokoža i koža obolelih od dijabetesa je suvlja i manje otporna, odnosno celokupan imunitet organizma, pa i kože je smanjen i treba joj posvetiti veću i adekvatnu negu.

  • Krvarenje desni ili crvene, otečene su znak da je potrebno njihovo lečenje, parodontološko. Ako se ne leči sledi klaćenje zuba i prodiranje infekcije prema kosti, ona se razgrađuje i zub je za vađenje.

  • Jasno je da ovaj vid problema može se samo disciplinovanom redovnom oralnom higijenom rešavati, pa ako se desi period kada se dijabetes ne može najsjanije iskontrolisati barem se dobrim delom čuva zdravlje usta. Osobe koje ili imaju decu obolelu ili su oboleli, znaju da je to stalna borba i oscilacije da se glukoza drži pod kontrolom.

Opet su najbolji prijatelji meka četkica za zube, odgovarajuća pasta za zube, konac za zube i rastvor na bazi hlor-heksidina povremeno i prema preporuci dr za zube, jer postoje različite koncentracije. I naravno prijateljica stomatološka ordinacija, zbog redovnog uklanjanja kamenca, na primer.

Ako je potrebna stomatološka intervencija onda se planira da bude ujutru posle uzete terapije i obroka. Zavisno od toga koja je intervencija u pitanju, stomatolog može tražiti još neke nalaze iz krvi, a sve zbog bezbednosti intervencije.
Period oporavka posle na primer vađenje zuba kod osoba obolelih od dijabetesa je po pravilu uvek duži.

  • Promene na jeziku se dešavaju jer je glukoza prisutna i u pljuvački, a pljuvačke je po pravilu manje i sve pogoduje razvoju mikroorganizama usne duplje.Pljuvačka je u ovom slučaju kisela i kao takva pogodna za razvoj gljivice kao što je kandida (C. Albicans). U ustima se to vidi kao bele naslage koje se teško uklanjaju. Ako se nasilno skinu javi se krvarenje, tako da to ne treba nikako raditi. Nego se javiti na pregled radi odgovarajuće terapije.

U šećernoj bolesti se dokazuje da je timski rad potreban i da treba da je dobar.
Saradnja je između pacijenta, endokrinologa, stomatologa, u nekim slučajevima kardiologa. Sve zavisi od uspešnosti držanja glukoze pod kontrolom.
Dobra i ohrabrujuća je vest da je sve više osoba koje posle dijagnoze bolesti, istoj prilaze odgovorno i promenom načina života uz terapiju oralno zdravlje se sačuva.
Ivana Mavrak