08.07.2022

Šta je biohakovanje?

Pre polaska na put odgovora „Šta je biohakovanje?“ u kofer za ovu destinaciju spakujte i odgovore na tri jednostavna pitanja, jer mogu dati doprinos spoznaji da već nekim delom jeste „hakovali“ svoj organizam.

Pitanja su:

  • Da li meditirate ili u svom rasporedu obaveza imate rezervisan i termin za neki vid relaksacije organizma?
  • Povremeno postite ili se trudite da večera bude u 19h, i nije obilna?
  • Uzimate svakodnevno određene suplemente?

Savremeni tempo života velikom broju populacije nametnuo je potrebu da ljudski organizam svojim funkcionisanjem sustigne brz, često neočekivan protok informacija, zahteva i aktivnosti na dnevnom nivou.

Sa drugog aspekta postoji i deo populacije koji je posvećen cilju produženja očekivanog životnog veka, i postoji ambicija da isti bude kvalitetan i u aspektu zdravlja.

Želja za vitalnošću, za dobrim zdravljem jeste stara koliko i ljudski rod. Ista nas je održala, zahvaljujući njoj postojimo. U skladu sa dobom čiji smo konzumenti, razne vrste industrija su pronašle načine da unaprede određene performanse ljudskog organizma.

U tom rasponu alata za povećanje izdržljivosti psihičke i fizičke jedne osobe nalazi se mnoštvo načina, od onih svima dostupnih do onih koji su ekskluzivni i kao takvi imaju dostupnost jako malom broju ljudi.

Biohakovanje kao najšire uzet pojam podrazumeva sve radnje i intervencije koje imaju za cilj poboljšanje sposobnosti, izdržljivosti ljudskog organizma, duži i kvalitetniji životni vek i sve usko povezano sa znanjem iz biologije, kao i dostignućima tehnologije.
Tako, nas put odgovora vodi do zaključka da je biohakovanje i određeni način ishrane, meditacija, relaksaciona masaža,uzimanje suplemenata, kao i sve radnje koje svesno i ciljano utiču na podizanje imuniteta.

Biohakovanje je i boravak na svežem, nezagađenom vazduhu za neke osobe.
I kad uredite svoj radni dan da tehnike za smanjenje anksioznosti su zaista delotvorne.
Biohakovanje je otići na sistematski pregled, ili ne ignorisati bol koji traje, ili raspitati se o precima, najbližim ko je od čega bolovao i da li se može prevenirati ta bolest? Biohakovanje je volja da se sazna i spozna u korist dobrog zdravlja.

Sve što vam se uz putovanje kroz ovaj tekst javilo kao mogućnost ili opis „biohakovanja“ vrlo je verovatno da je dostupno velikom broju populacije.
I to jeste i najstariji, najšire rasprostranjen i prilično efikasan opis ove pojave.

Ali, postoje i slučajevi kada biohakovanje usko opisano podrazumeva i primenu ili ugradnju specijalnih uređaja u telo.
Mogu biti:

  • medicinski (oni koji imaju saglasnost i opravdanost medicine za ugradnju).
  • i čisto tehnološki (grubo zvuči, ali postoji i ima deo opravdane i neopravdane svrhe).
    Dok prvi nadoknađuju ili leče neko stanje, drugi se pak koriste za istraživanja i pokušavaju da pronađu svoju primenu, pa ta istraživanja idu i do izmene genetske strukture organizma.

Deo sa eksperimentalnim biohakovanjem u domenu genetskog istraživanja može biti zastrašujuć, ali je ipak regulisan. Protokole i znatiželju naučnika, kao i sponzora može u najkrajnjem slučaju urediti etika. Za taj deo možemo nadu uložiti. I to su delovi biohakovanja ili razvoja istog na koje mi ne možemo tek tako lako i na klik uticati.

Možemo uticati na skrivene probleme biohakovanja.

Pradoksalno ljudska žudnja za kvalitetnijim načinom života može biti servirana pod maskom svakodnevnih ili povremenih aktivnosti, a koje ne doprinose vitalnosti.
Jedna od popularnijih maski jeste upotreba suplemenata, svakodnevna.
Ukoliko nije u skladu sa potrebama organizma za svaku osobu individualno ili još bolje u konsultaciji sa lekarom ili osobom druge specijalnosti, ali po struci kompetentnom, gde se unos formira i na osnovu rezultata određenih laboratorijskih analiza, svakodnevni i dugoročni unos može naneti štetu organizmu. Ili neće imati nikakav efekat. Što je manje zlo od štete. Ali, je i zabluda vremena, novca i varka za zdravlje.

Ako se po svaku cenu, a ponekad i trenda izmeni ishrana osobe, a ta promena ne donosi dobrobit za organizam, onda je zdravlje te osobe hakovano, ali na nepovoljan način.
Problem sa biohakovanjem jeste i što može biti paravan za razne vrste kultova, sekti i određene vrste oduzimanja identiteta (na psihološkom nivou, jer se osoba oseća svojom samo kada sledi instrukcije određene grupe).

Kao pojava biohakovanje je staro koliko i ljudska potreba za dugovečnošću, lepom i kvalitetnom. U poslednje vreme je dobilo neku vrstu imena i prezimena.
Zavedeno je kao termin.
Problem je kad navedena potreba pređe u pohlepu.
Možda se kao najoptimalnije rešenje ili biohakovanje organizma nameće ideja o pojednostavljenju dana. Ili praktičnije, sigurno postoji u toku dana svakog od nas nešto što se može uprostiti , eliminisati, podeliti, naći zamenu, ili zapisati mogućnosti za svakog ponaosob koje su dostupne, uvrstiti ih u svoj dan i mesece, a da fokus na njih kroz godinu dana donese poboljšanje tzv. neke od performanci organizma.
Performanse se odnose i na psihu i na telo.
Bez obzira na doba u razvoju ljudskog roda dobro zdravlje je želja koja će nas održavati.
Ta želja udružena sa naukom, tehnologijom i etikom možda bi mogla biti uopštena definicija biohakovanja.
Ivana Mavrak