07.07.2020

Šestica, zub ili tramvaj?

Tokom studija stomatologije da kažem profesoru na ispitu „šestica“ za određeni zub, velike su šanse da bih dobila indeks nazad i poruku: „Vidimo se u sledećem roku.“
A čitaocima, vama dragi moji ( koji niste stomatolozi ili zubni tehničari ili profesori :) kažem npr. „ gornji prvi desni molar“ ,vaša poruka bi bila: „Aloo, doktorka...“
Tako, ako neko od mojih profesora čita (što bi mi imponovalo) idemo ovaj put jezikom gradskog saobrćajnog prevoza!
Nego, zašto je bitna ta šestica (zub)?

  • Retko je roditelji uoče.

Zašto?

Nema prethodnika, odnosno roditelji se već naviknu da je princip : da prvo ispadne mlečni zub, a onda se na njegovo mesto pojavi stalni zub. A, kod šestice ovo izostaje. To je zub koji nema prethodnika zamenika ( mlečnog zuba) nego se gospođica pojavljuje samostalno.
Ako dete ide na kontrole kod stomatologa, redovno na 6 meseci, onda ovo nije donekle vaša briga, jer će stomatolog da vodi računa i da vas obavesti da je šestica tu i koji su dalji preventivni planovi za nju.

  • Kad se šestica pojavi u ustima, treba je i zaštititi.

A, to znači?

Da stomatolog one jamice na površini šestice koje su duboke i time pogodne za veće nakupljanje hrane ( i teže čišćenje iste) da ih „zalije“. To je tzv. „zalivanje fisura zuba“.
Proces je takav da se zubi prvo očiste ordinacijski ( ona četkica što se vrti i pasta), a zatim ide malo kiseline (bezbedne) na zubić i onda „zalivač“ , koji se stvrdne pomoću plave svetlosti (lampe).
Ovo je ujedno i način da se dete uveri da ne boli (može biti jedino malo kiselo u ustima i na kratko) i da stekne naviku i spremnost da sarađuje, koja će zatrebati vrlo brzo kada se ukaže potreba npr. za uklanjanjem kamenca, ili saradnja sa ortodontom( specijalista za ispravljanje položaja zuba).
Napomena: kad se zaliju šestice, treba i dalje na kontrolama pregledati da li sve stoji i dalje na svom mestu odnosno da li je zalivač i dalje tu :)

  • Na šestici treba obratiti pažnju da deca peru i površinu koja je bočno, ona koja je okrenuta prema obrazu. Često se na nju zaboravi, pa se karijes pojavi :( Jer, je tu jedna jamica pogodna za bakterije, ako im se dozvoli.

  • Ovaj zub je važan za svašta nešto, ali ovo je za sad dovoljno.

Dočekajte sve četiri šestice u ustima vašeg deteta spremni.
Stignu one između šeste i sedme godine.
Tiho, polako ;)
I, neka ih tu dugo, zdrave da su.
A, tramvaj šestica u Beogradu je na potezu Tašmajdanski park – Ustanička.
Ima se i tu šta videti.
Ivana Mavrak