29.04.2020

Sačekuša za bore

Gde bi mogla biti sačekuša za bore?
Jedan od odgovora je: u mladosti!
Kako?
Jedna reč: PREVENTIVA.
Svi znamo da preventiva podrazumeva skup mera da se izbegne nešto, najčešće mislimo na izbegavanje bolesti. A, da li neko želi da izbegne starost? Želimo da živimo, da se radujemo, da postižemo...i želimo da smo vitalni. Da starimo, ali dostojanstveno.
Ali, šta bi bila preventiva u slučaju bora?
S obzirom da postoji veliki broj tekstova na ovu temu, ja ću vas pozvati na drugačiji pristup. A, to je sledeće: u svom okruženju pronađite stariju osobu kojoj se divite, po izgledu, ali i po zadovoljstvu sobom. Pitajte je koje su to navike koje su joj važne u održavanju vitalnosti, čime se bavi ili se bavila tokom života, kakvo je i koje njeno okruženje. Naravno, recept je za svakoga drugačiji, bilo bi previše jednostavno kada bi postojao jedan za sve. A, i ne bi bilo zanimljivo :) Međutim, sigurno je da svako sa svojim iskustvom može pomoći onom drugom.
A, bore su vidljive promene na koži.
A, šta ne vidimo? Ne vidimo postepeno smanjenje količine hijaluronske kiseline, kolagena i elastina. Pri tom gubitak ovoga kod nekoga ide brže, kod nekoga malo sporije, svakako ko ulaže na adekvatan i kvalitetan način, desi mu se ovaj drugi bolji scenario. Zatim postoje tzv. mimične bore ( nastaju zbog mimike odnosno radom naših mišića lica, na primer bore „ mrštalice“ između obrva). Ja bih ih nazvala „bore našeg temperamenta“, jer praksa pokazuje da osobe kod kojih su manje vidljive, su definitivno mirnije, i nemaju takvu vrstu ekspresije na licu.
Obrazi u mladosti i starosti?
Jedri i kod nekih punački u mladosti, a sa godinama postepeno se smanjuju. Razlog je da vremenom gubimo masno tkivo lica, a kosti gube svoju gustinu. Na sve ovo kad dodamo fiziku odnosno gravitaciju koja deluje svo vreme i vuče na dole kožu ka tužnom izgledu, pravo je pitanje: „ Da se predam, pa kako bude?“
:) Pre, bih ovako postavila: to nije borba, to je ulaganje.
Godine treba da prolaze i da ih slavimo, sa uspesima našim i dragih ljudi. Da imamo uspomene, ali ne mora svaka bora na licu da priča vašu priču. Pričajte je vi.
Dostojanstveno. Vitalno.
I da vas podsetim na onu stariju osobu za uzor, da je pronađete, ili da radite na tome da to postanete.
Ivana Mavrak