11.08.2020

Ruke

Dođeš na ovaj svet, prvo što te prihvati su ruke.
Ubrzo spoznaš svoje, pa istim ispituješ svet.
Omoguće ti da se hraniš, opismeniš, da grliš i voliš.
Ponekad, i da se odbraniš.
Za neke profesije, a tu se ubraja i stomatologija potrebna je tzv. „manuelna spretnost“ odnosno koliko ima veštine u tim rukama. Postoji i ta zanimljivost da upravo stomatolozi, hirurzi, varioci , demineri i još neka zanimanja ne bi trebali da nose teške predmete,da ne opterećuju ruke i da treba da dosta vode računa o rukama jer je suptilan osećaj dodira svojsven i značajan u mnogim situacijama vezanim za ove delatnosti.

Manuelnom spretnošcu se kreira i umetnost, a umetnost je u rukama doktora prilikom tretmana i iz estetske medicine.

Nego koliko svakodnevno negujemo svoje ruke.
Posvećenost za negovane i nalakirane nokte najčešće postoji, nekako tu postoje navike.
Al, šta je sa kožom šaka?

Koža tela je naš omotač, najveći organ i ima ulogu zaštitne barijere. Isto to je slučaj i sa kožom na šakama.
Brani nas, i to svakodnevno. Zato joj treba i pomoći. Imam jednu paralelu u vezi toga : i u ratovima postojali su periodi primirja, stoga bi primirje za kožu ruku bilo tokom svake noći.
Pralela je teška, ali je adekvatna kad pomislim na municiju koja se ispaljuje, a to je:

  • Hemijske supstance koje se nalaze u sapunima.
  • Hladnoća, vetar, vrućine, izlaganje uv zracima.
  • Mikropovrede, koje i ne primetimo.
  • Bakterije i drugi oblici sa kojima smo u kontaktu, a zahvaljujući kožnoj barijeri ( sve dok je zdrava, nenarušena) mi to ne osetimo.
  • I, naravno spisak je dugačak pa ovde se zaustavljam.

I, pored svega navedenog ruke odaju i naše godine, koje brojimo po rodnom listu. Nije problem u odavanju, nego je cilj prevoriti taj „problem“ u dobru naviku da koža ruku ostane zdrava i po mogućnosti i mladolika :)
Kako i na koji način?

Evo, nekih predloga:

  • Mazati kremu za ruke ( ili neku drugu, ali da prija koži) posle svakog pranja ruku. Ovo praktično znači da je imate uz sebe uvek ili da je rasporedite u kući ili na radnom mestu da vam je dostupna. Jer, ako je pred očima i navika se brže stiče.

  • Blagi piling ruku jednom sedmično je poželjan (ali blagi!), a zatim maska za ruke ili krema se dobro umasira. Masaža povoljno deluje i na kožu i kosti i mišiće koje se nalaze u šakama. Dobro bi bilo uveče uraditi ovaj ritual.

  • Profesionalni tretman bi bio mezoterapija, biorevitalizacija i drugi koji vam se mogu predložiti posle konsultacije i pregleda.

  • A, ukoliko imate ekceme i to traje, dobro bi bilo izvojiti vreme za posetu dermatologu, moguće i alergologu, jer mazanje krema, bez traženja uzroka nastanka ekcema nema vajde, nije dobro i nije odgovarajuća terapija.

  • Navika nošenja rukavica, naročito u zimskom periodu je poželjna.A, žene mogu da iskoriste sve prednosti te elegancije.

Osim kože šake, želim da skrenem pažnju da izgled iste može ukazati i na neka oboljenja.
Zato je važan pregled. Šaka se sastoji iz mnogo kostiju, i to sitnih. Zatim kad dodate na to gracilne mišiće, krvne sudove i nerve postaje jasno zašto se hirurgija šake svrstava u kompleksne.
Završavam tekst latinskom izrekom „Si fore vis sanus, ablue saepe manus.“
A, poruka njena je: „Ako želiš da budeš zdrav, peri često ruke.“
Ja ću dodati:
I neguj kožu ruku svaki dan, i povremeno časti je nekim profesionalnim tretmanom.
Ivana Mavrak