18.03.2022

Proširene pore ili noćne more?

Pore na koži jesu normalna fiziološka, anatomska pojava, koja ima svoju funkciju.
Makroskopski ili golim okom vidimo ih kao rupice na površini kože.

Što su te rupice vidljivije, znači da su pore veće, i takve u svakodnevnom govoru nazivamo proširene pore.

Ta pora jeste otvor lojne žlezde koja je smeštena u određenom sloju kože, i putem izvodnog kanala ta prirodna masnoća koja ima zaštitnu funkciju se izlučuje na površinu kože, kroz onu rupicu, poru.

Veća lojna žlezda znači i da je veći njen otvor (pora) na koži. Kojom brzinom i u kojoj količini će se ova masnoća lučiti zavisi od mnogobrojnih faktora.
Kad su spoljašnji uticaji i psihofizičko stanje organizma u skladu i balansu, onda su i pore u mogućnosti da budu u istom.

Proširene pore su dobile i epitet estetske nesavršenosti, najčešće nakon nanošenja pudera na kožu lica. Tada su najvidljivije i kako dan odmiče ona masnoća se nakuplja i taj premaz još nije estetski prihvaljiv.

Međutim, želela bih da skrenem pažnju na sledeće:

Taj opis estetske nesavršenosti pore gube kada postoji drugačiji pristup prema porama (izvodnim kanalima lojnih žlezda) a podrazumeva adekvatnu higijenu kože lica i adekvatne tretmane (kozmetološke ili neke od tretmana iz oblasti estetske medicine).
Osoba koja ima proširene pore ne znači da ne umiva lice ili da je zapustila higijenu organa zvanog koža.
Jer, uzroci proširenih pora mogu biti sledeći, a ima ih još i o njima treba razgovarati na pregledu. Ovde su samo smernice:

 • Genetika ili proširene pore kao poklon koji se nasleđuje.
 • Hormonski disbalans u određenim životnim periodima.
 • Starenje kože ili kako se dešavaju promene na nivou kolagena i elastina kože tako i uz njih izvodni otvori lojnih žlezda odnosno pore se malo rašire.
 • Pore se šire i kada su dugi niz godina izlagane sunčevom zračenju bez adekvatne zaštite.

Na genetiku ne možemo da utičemo, jer u suprotnom trebali bi imati mogućnost da biramo pretke.
Na većinu drugih uzroka pojavljivanja proširenih pora postoji uticaj koji će ih učiniti manje vidljivim.

Ili jednostavnije rečeno i realnije:

Pore („rupice“) neće nestati, ali se mogu ublažiti. One imaju svoju funkciju i aktivnost, samo kod osoba koje imaju proširene pore ta aktivnost treba da ima nekog ko je zadužen za upravljačku aktivnost.
Da obavljaju svoju funkciju lučenja prirodnih masnoća u obimu koji je optimalan za zaštitu kože lica.

Procedure iz oblasti estetske medicine koje utiču na proširene pore su:

 • Medicinski hemijski piling prema individualnom statusu/pregledu pacijenta.
 • Laserski tretmani.
 • Kombinacija hemijskog pilinga i mezoterapije.
 • Biorevitalizacija kože lice, ali na prethodno higijensko-biološkim tretmanom tretiranu kožu. U ovom slučaju biorevitalizacija utiče na poboljšanje strukture kože putem poboljšanja kolagena, a time se utiče na onaj deo sa starenjem kože koji proširuje pore.
 • Tretman sopstvenom krvnom plazmom, odnosno poznatije PRP tretman.

Od kozmetoloških tretmana za proširene pore i svakako za higijenu lica preporuka su:

 • Higijensko-biološki tretmani koji se baziraju na aparaturnom čišćenju pora, jer su efikasniji, prijatniji u odnosu na ručnu komedoekspresiju.
 • Postoje i kozmetološki hemijski pilinzi sa učinkovitim delovanjem na proširene pore kože lica, ali i tela.
  Grubo rečeno lojne (sebacealne žlezde) samo na koži dlanova i tabana nisu prisutne. Tako da njihova rasprostranjenost na koži lica i tela govori i o njihovom značaju.

Na svim drugim delovima kože ih imamo, ipak na koži lica su vidljivije.

U svakodnevnoj rutini nege kože lica sa proširenim porama pomaže:

 • Svakodnevna higijena kože lica sa preparatima koji imaju u svom sastavu vrlo mali procenat tzv. alfa -hidrosi ili beta-hidroksi kiseline. To su čistači za lice (za umivanje) koji deluju blago i površinski. Ipak, neće svakoj osobi odgovarati.
 • Uveče koristiti emulzije ili kreme koje sadrže retinoide, i to u konsultaciji sa stručnim licem.
 • Tokom dana bez obzira na godišnje doba koristiti kreme sa faktorom za zaštitu od negativnog spektra sunčevog zračenja (SPF 30 , a valjalo bi i 50, naročito pri jakom suncu 11h-17h).
 • Tonirane kreme i puderi da budu laganija varijanta. Ta industrija je toliko napredovala da je moguće i ovaj uslov ispuniti. I to je sjajno.

Na sve ovo dodati samodisciplinu lepe misli, balansa ishrane i alkohola (ko ga konzumira) i izbora osoba kojima ćete biti okruženi zajedno sa svojim porama.
Sve je povezano.
Ivana Mavrak