02.02.2021

Pravda za čokoladu!

Branim tamnu ili crnu čokoladu u ovom tekstu, ili da budem preciznija branim kakao i sve što je u njemu korisno.

Pre neki dan, neko na ulici se usudio da uvredi čokoladu sledećim rečima:

„ Ne može čokolada, kvare se zubi!“

Da se umešam...nije prikladno. A, imam i svoj fokus :) Zabeležim taj momenat, i pomislim evo je inspiracija za moju misiju.

Malim, ali konstantnim koracima prevesti neznanje u znanje, e to menja svet!

Sa stomatološkog aspekta sasvim je u redu jesti kvalitetnu čokoladu, samo treba izabrati kada to činiti.

Izabrati da ta konzumacija bude onda kada znate da ćete posle toga oprati zube.
To je najbolja opcija. I najdragocenija navika koju između nekih drugih je lepo i korisno preneti na decu.

Predlog je posle doručka ili večere može i čokolada. Ne svaki put, i ne svaki dan :) da ne bude da je ovo poziv za podizanje glukoze u krvi.

Konzumacija čokolade ili bilo koje druge slatke hrane, povlači i uobročenost ukoliko je cilj dobro oralno zdravlje, a opet sve to vodi u rutinu, planiranje obroka i ponekad se možete pomisliti:

Pa, tu nema romantike, samo matematike :)

Ipak, ulaganje se isplati jer sve velike romanse su najverovatnije započele osmehom, lepim i zdravim.

Suprotno od uobročenosti i ono što nije preporučljivo, jer apsolutno povećava šanse za bolesti zuba i desni jeste celodnevno grickanje hrane. Nije dobro ni za oralno zdravlje, ni za imunitet, ni za jetru (valja njoj raditi i preraditi sve bez i malo odmora).

Da se vratim na glavnu junjakinju ove priče: ČOKOLADU!

Šta je kvalitetna čokolada?

Ona koja u svom sastavu ima veliki procenat kakaoa (70%) i više, navedeno njegovo poreklo (bilo bi idealno) i da ima manje šećera.
Sva caka je u zrncima kakaoa, koji sadrže flavonoide, polifenole i tanine. To su antioksidansi koji nam u savremenom načinu života jako prijaju po zdravlje, posebno u gradskim sredinama. Ali, za zdravlje zuba kakao nam daje obilje minerala i tu je prednost crne odnosno tamne čokolade sa njegovim sadržajem preko 70%.

Postoje i neke studije da kakao maslac u stvari obloži zube i spreči nagomilavanje nekih vrsta bakterija.
Ipak, varijanta : „Jedi, pa malo sačekaj i operi zube je ipak bolja :)“

Koliko ekstrakt iz kakao zrna je dobar ukazuju mnoga istraživanja, pa kako koja se objave tako isti završe u kremama za lice, maskama, kupkama, pa čak i pastama za zube! A, cena te paste simbolična (ovde sam ironična) odnosno jako visoka.

Ipak, da se vratimo na kolosek.
Dragocen je osmeh.
Usne koje uokvire zdrav osmeh su najlepše.
Sve malo po malo, neke dobre navike vode u vitalnost i celokupno zdravlje.
A, iz usta neka evo već danas ode neki kompliment, pohvala , lepa reč.
Obradujte nekoga.
I ne zaboravite:
Nekome ste inspiracija.
Ivana Mavrak