04.10.2021

Perioralni dermatitis

Uopšteno dermatitis je upala kože.
Dermatitis nije zarazan, ali je jako neprijatan za osobu koja nije baš bila te sreće da je ova pojava zaobiđe.

Postoji više vrsta dermatitisa.

A prema mestu javljanja izdvojio se i perioralni dermatitis. To je zapaljensko oboljenje kože koje se lokalizuje na licu odnosno na koži oko usana, nosa, na bradi, a u nekim slučajevima može da se proširi i do kože oko očiju.

Koža je crvena do ružičaste boje na mestu promena, mogu postojati promene tipa čvorića (koji se pomešaju izgledom sa bubuljicama), perutanje, ponekad osećaj peckanja i svrab. Zanimljivo je da je deo najbliže ivici usana najčešće bez ovih promena.
Perioralni dermatitis javlja se kod oba pola, ipak nešto češće se nalazi kod žena.
Ni deca, na žalost nisu pošteđena ovog dermatitisa, i tu se često nalaze u sklopu nekih drugih manifestacija, kao na primer alergija na hranu.

Svako lečenje bolesti akutne ili hronične je najbolje i najbrže kada se zna uzrok koji je doveo do oboljevanja.
Uklonimo uzrok, rešimo se oboljenja.
Ali, sa perioralnim dermatitisom to je često maraton. Još nije razjašnjeno šta ga tačno izaziva, postoji mogućnost više uzroka:

  • Od nekontrolisane i neadekvatne primene raznih lekova u obliku krema, tipa kortikosteroida do kozmetičkih krema, losiona i slično što ne odgovara koži osobe u datom slučaju.
  • Kod dugotrajne upotrebe sprejeva za nos sa kortikosteroidima.
  • Neke osobe imaju genetsku predispoziciju za dermatitis, pa i perioralni. Tada neke od pomenutih krema mogu biti okidači za nastanak, a neke studije pokazuju da i stresni događaji doprinose na sličan način.
  • Neravnoteža hormona koja daje na kraju i znake na koži lica.
  • Alergija na neke namirnice.
  • I uzrok kojim želim da se pozabavim,a to su paste za zube.

Vrlo često se pacijenti obrate stomatolozima povodom perioralnog dermatitisa, i tada se u razgovoru dođe i do sledećih pitanja, a sve u cilju da se utvrdi da li je dermatitis izazvan pastom za zube?

  • Da li je u poslednjih mesec dana ili više menjana pasta za zube?
  • Koja pasta za zube se koristi trenutno, koji konac za zube kao i da li se koristi neki rastvor za ispiranje usta?
  • Da li su isprobavani/uvedeni neki novi proizvodi za higijenu ili negu kože lica? Koji proizvodi?
  • Da li postoje neke navike tipa držanja ruke na bradi, oslanjanja i slično?
  • Kojom profesijom se osoba bavi, da li je koža lica izložena nekim isparenjima?
  • Da li su „na svoju ruku“ preduzete neke mere i mazanje kremama, lekovima i koji su?

Pitanja može biti još. Najvažnije je da ovaj deo sa sredstvima za održavanje oralne higijene bude temeljan.
Ako se nakon mesec dana ne naziru promene na bolje u koži perioralne regije, a isključena je mogućnost da je uzrok dermatitisa pasta za zube definitivno treba se uputiti i specijalisti za kožna oboljenja (što se naravno može uraditi i pri prvim promenama na koži lica) gde se dalje pretrage odnose na uzimanje brisa zahvaćene regije, laboratorijskim analizama i lečenje odgovarajućim kremama prema receptu lekara.

Lečenje perioralnog dermatitisa zahteva mnogo strpljenja. To je ujedno i teže jer su promene u ovom slučaju na licu.
Psihološki i socijalni momenat ove priče je pogođen. Ako se radi o detetu ili tinejdžerskom dobu podrška je neophodna. I odraslima je teško, jer sa pogoršanjem simptoma perioralnog dermatitisa i nervoza je veća. A kad se uzme u obzir da je to svakodnevno ili bar dugo do smirivanja stanja ili izlečenja jasno je koliko je važna tema.

Što se tiče paste za zube u slučaju osoba koje imaju faze perioralnog dermatitisa, najbolja pasta je ona koja joj odgovara odnosno ne stvara ovo stanje. Nekad dosta vremena prođe dok se ne dokuči koja je to pasta za koju osobu.
S tim u vezi ako pasta za zube ima u nazivu „bio“ ili „organska“ ili slično ne znači da ne može izazvati alergiju ili dermatitis.
Ako je pasta za zube super jakog mirisa (kao na reklami oduva vas svežina daha) ne znači da je i povoljnija za oralno zdravlje. Često je suprotno. Ili da pasta blagog inteziteta „ne radi posao".

Važno je znati da kod perioralnog dermatitisa su kontraindikovani tretmani tipa hemijskog pilinga ili drugih kozmetičkih i onih u kućnoj varijanti.
Ne treba ni da se rade druge intervencije koje podrazumevaju ubod iglom na obolelom mestu.

Poželjno je prilikom umivanja lica koristiti mekan peškir, i samo blagim tapkanjem sušiti lice, bez grubih pokreta. Iz upotrebe izbaciti omekšivaš i peškire za lice ispirati dva puta. Dobro bi bilo primeniti ovo na sav veš. To su male stavke koje sve zajedno doprinose boljem stanju kože. Jer se ne iritira.

Prioritet je sanirati dermatitis, a potom opet strpljivo, pažljivo i nežno pristupiti daljem negovanju kože lica. I ukoliko su postojale epizode perioralnog dermatitisa o istim obavestiti kozmetologa ako idete na higijenske ili biološke tretmane lica, ili doktora/doktorku kojima ste se obratili u želji da iskusite neki od tretmana iz oblasti estetske medicine koji mogu biti usmereni i na poboljšanje kvaliteta kože. Meni su ti tretmani omiljeni u praksi, jer koža je organ i treba joj pomoći u cilju da nam dugo i kvalitetno omotava telo :)

Ivana Mavrak