28.07.2020

Pacijent zapaža, ogledalo podržava

Interesantan podatak u vezi botoksa jeste uslovno rečeno njegov „antidepresivan efekat“.

O čemu se radi?

Primećeno je da kod osoba koje su pokazivale neke simptome depresije ili anksioznosti, posle tretmana botoksa, smanjenje nekih simptoma.
Čak se taj fenomen „antidepresivan efekat“ održao i nakon što je dejstvo ovog tretmana prošlo, odnosno bore „mrštalice“ su se vratile.

Jedno od objašnjenja dolazi sa socijalnog aspekta odnosno zbog manje namrštenog izraza lica tim osobama se poboljšao kvalitet života, društveni.
A, socijalne relacije, interakcije koje imamo su jako važne za mentalno zdravlje. Predpostavlja se i po izjavama osoba koje su uzele učešće u pojedinim anketama, da su se bolje osećale, jer je i njihovo lice odnosno odraz u ogledalu izgledalo manje zabrinuto, veselije, otvorenijeg pogleda.

Ukom pravcu će ići ova zapažanja, može samo vreme da pokaže i neko će i verovatno biti svedok i novih naučnih otkrića uzajamnih sa medicinom i psihologijom.

Međutim, depresija ima više oblika, uzroka i ne treba, i ni ja ne želim da ovu reč i stanje odnosno dijagnozu uzimamo olako. Zato je i ovde pri konsultacijama, pregledu za neki od tretmana iz oblasti estetske medicine i podmlađivanja jako važan razgovor između pacijenta i doktora. Treba imati svest o tome i potražiti ili kao doktor predložiti stručnu pomoć.
Može se reći da je ovaj tzv. „antidepresivni efekat“ koji je zapažen najpre od strane pacijenata, u stvari dodatni :)

Takođe, ne radi se samo o tretmanu botoksom (iako su tu pacijenti najpre primetili poboljšanja u drugim aspektima života) nego se radi o tome da negovanje kože lica, kao i tela zaista doprinosi jednom lepom odgovoru i to duhovnom, kad je upotpunjen i sa biranjem dobrog , inspirišućeg društva. Rada na sebi kroz dobre knjige, filmove, ili na primer izlete.

Vitalnost kojoj svi težimo sa svakom godinom, bilo da je u izgledu ili u mentalnoj sferi zahteva kontinuitet i posvećenost. Nije lako, ali je moguće.
I,još koja rečenica o botoksu (mada ovo nije najispravniji naziv, ali jeste svima poznat).

Ispravno bi bilo reći „neuromodulator“, i takođe postoji više vrsta neuromodulatora, a svi oni u estetskoj medicini su stekli slavu i upotrebljavaju se za korekciju, ublažavanje odnosno kako pacijeti kažu :“brisanje bora“. Manje poznato je da se neuromodulatori upotrebljavaju u oftalmologiji, neurologiji, pa i na primer veterini. Jer, to je lek. Doduše, niko se nije usudio da kaže da se i bore mogu „lečiti“, osim u šali. Jer, bore nisu bolest.

Treba imati u vidu, ukoliko su bore (tzv. mimične) duboke, urezane tu tretman neuromodulatorom ima manji efekat, i verovatno da treba još neki tretman, na primer biorevitalizacija lica nakon mesec dana od tretmana.
Zato je tretman botoksom jako popularan u periodu 30-40 godina, kao preventiva kod osoba koje nemaju još jako izražene mimične bore.
Ali, treba imati na umu da jedan tretman ne rešava sve.
Obično je u pitanju kombinacija tretmana, koja je najbolja opcija.
I sklad kao prava mera.
Ivana Mavrak