25.08.2020

Ožiljak na koži ili duši?

Moja, filozofska podela ožiljaka je na spoljašnje i unutrašnje.
To je podela koju izrodi misao, i život.
Unutrašnji ožiljci su golim okom nevidljivi, ali ako saslušate, i porazgovarate sa osobom/pacijentom vrlo brzo se razotkrivaju i spoznaju se i spojašnje manifestacije istih. Razgovoru, prethodi poverenje.

Prema jednoj od definicija, ožiljak je naziv za tkivo, koje se stvara posle prekida integriteta kože ili sluzokože ili posle povrede nekog organa (pa na primer u izveštaju može pisati da postoji „ožiljačno tkivo posle infarkta miokarda“).
Jednostavno organizam nastoji da popravi štetu, da se zaleči i tako nastane ožiljak. U žurbi da se organizam odbrani ćelije koje izgrađuju ožiljak nemaju kad da se lepo rasporede, pa se tu stvara vezivno tkivo koje je drugačije od ostatka nepovređene kože, sluzokože ili drugog tkiva. Zavisno od vrste povrede, mesta, dubine, i drugih okolnosti ožiljak tretiraju doktori različitih zdravstvenih specijalnosti.

U daljem tekstu baviću se ožiljcima koji su na koži i ne zahvataju velike regije.

Koji bi bio način za nestanak ožiljaka?

  • Prvi i najbolji jeste PRIHVATITI IH.

Jer, bilo koji tretman za ožiljke može ih samo ublažiti, što je opet zadovoljavajući rezultat. I realna priča od koje treba krenuti. Pre tretmana, i ožiljak zahteva pregled, kao i odgovor na pitanja:

Kako i kad je nastao?
Kao i pitanja vezana za opšte zdravstveno stanje odnosno opšta anamneza.

A, koji bi tretmani došli u obzir kod ožiljaka koji nisu duboki, ili preveliki ili da približim i napravim slikovitu paralelu na primer kod ožiljaka koji su posledica akni?

  • Mezoterapija i biorevitalizacija.
  • Hemijski piling.
  • Dermapen.
  • PRP (regeneracija sopstvenom krvnom plazmom odnosno trombocitima u kojima se nalaze značajni faktori rasta).
  • Laserski tretman, odgovarajući za dati slučaj.
  • Svakodnevna odgovarajuća kućna nega (sa kojom se počinje od momenta povrede kože) i prema upustvu doktora.

Kombinacija tretmana će dati najbolje rezltate za dati slučaj, i to je individualan pristup. Kao što je i svaki ožiljak specifičan za svakog ponaosob. Treba u startu imati u planu da je uvek potrebno više tretmana. A, to znači i posvećenost, kontinuitet. Vreme i novac.

A, postoji i jedan specijalac mežu ožiljcima i njegova etiologija (uzrok nastanka) još uvek nije u potpunosti razjašnjen.
To je KELOID, vrsta ožiljka gde da bih približila definiciju istog idemo ovako: bujanje vezivnog tkiva na mestu povrede kože gde se ćelije nekontrolisano i pojačano množe, pa je i ožiljačno tkivo veliko i sa tendencijom daljeg rasta. I zato, keloid zahteva i drugačiju i specifičnu terapiju.

Od svih ožiljaka postoji i jedan koji nam je svima zajednički.
Prvi je i dobijamo ga na rođenju.
Pupak :)
Ostali, dođu kroz život.
Ivana Mavrak