04.05.2021

Osnovno o hijaluronskoj kiselini

Ako ste ikada pokazali interesovanje za neki od tretmana iz oblasti estetske medicine ili popularnije, ali ne baš precizno „antiageing“ oblasti, onda ste najverovatnije susreli se sa pojmovima:

Ukrštena hijaluronska kiselina
Neukrštena hijaluronska kiselina

Pa, krenimo put objašnjenja :)

Ukrštena hijaluronska kiselina jeste hijaluronski filer.

Neukrštena hijaluronska kiselina je ona koja se nalazi u mezoterapijskom koktelu ili koktelu za biorevitalizaciju.
Neukrštena znači da lanci molekula hijaluronske kiseline nisu stabilizovani i njena uloga jeste da zavisno od njene koncentracije u koktelu omogućava hidrataciju kože, a ako je u mezoterapijskom koktelu na primer supstanca za prosvetljivanje kože, desiće se i taj efekat u određenom stepenu.
To je i razlog što mezoterapija i biorevitalizacija zahtevaju više tretmana u seriji. I imaju za cilj poboljšanje kvaliteta kože, a sa tim kvalitetom dolazi i jedriji, mladolik izgled.

Ukrštena hijaluronska kiselina (hijaluronski filer) je modifikovana. To najjednostavnije znači da je njena struktura prilagođena nameni. U tom slučaju ukrštena hijaluronska kiselina vezuje vodu u proseku 500 puta više nego što je slučaj sa hijaluronskom kiselinom sa kojom se rodimo, a čija se količina sa godinama smanjuje.
Nije svaka ukrštena hijaluronska kiselina (filer) ista. Razlikuje se po tome šta nadoknađuje, da li je to hidratacija kože, nadoknada volumena u regiji tzv. jagodica lica, da li je hidratacija usana ili pak blaga korekcija ivica usana ili blagi volumen, i tako dalje.

Znači da ukrštena hijaluronska kiselina (filer) u najvećem broju tretmana jeste korekcija. Ipak i kao takva treba da je minimalna. Sve što se jasno primeti i u amaterskim (ne doktorskim) očima je previše. Mera je blistavost kože, jedrina na licu, a najčešće se koristi izraz „odmoran izgled“ mada ja pacijentima kažem da nespavanje neće zameniti nikakav mililitar, kubik i slično. Treba gledati širu sliku, životni stil i u skladu sa tim praviti plan tretmana.

Da se vratim na neukrštenu hijaluronsku kiselinu koja u mezoterapijskom koktelu utiče na pobpoljšanje:

  • Hidratacije kože.
  • Stimulacije kolagena i elastina.
  • Daje blistavost, naročito sivom tenu dugogodišnjih pušača.
  • Ublažava bore.
  • U mezoterapijskom koktelu za kosu daje hidrataciju koži glave i hidrira dlaku.

Sve ovo ukoliko se tretmani sprovode redovno. To podrazumeva ili serija tretmana ili jedan tretman mesečno.

E, sad nije sve tako crno i belo sledi dalje objašnjenje. Taman kad smo napravili grubu podelu na ukršteno (hijaluronski fileri) i neukršteno (mezoterapijski koktel) da vas informišem da postoje i tzv. „skinbusteri“ od engleskog „skinbooster“ koji su ukrštena hijaluronska kiselina , a cilj im je isključivo hidratacija kože. Ne daju volumen, utiču na kvalitet kože jačom hidratacijom.

A, postoji i preparat neukrštene hijaluronske kiseline koji je tzv. „biomodelator“ odnosno utiče na jaču hidrataciju, ali i vidno stvaranje kolagena i elastina. I jako mi je drago da smo savremenici :) jer se uklapa u moj pristup estetskoj medicini.

Kombinacija tretmana je najbolja opcija, a pre toga pregled i konsultacija.
Nije sve što je upakovano u špric hijaluronski filer, niti je jedan filer za sve delove lica i namene. Bitno je da sve što se ubrizgava i da se otvori pred pacijentom. To je pravo pacijenta, dužnost lekara, a najviše miran san za oboje.
Mililitri i kubici ne definišu lepotu. Ali kvalitet kože može da doprinese lepoti i zdravlju.
Na sve ovo treba dodati životni stil i okruženje.

Ivana Mavrak