29.06.2021

Oralna higijena dece za vreme školskog raspusta

Školsko zvono je odzvonilo poslednji čas, ocene su zaključene i kreće raspust.
Kreću i novi izazovi organizacije po pitanju čuvanja dece.
A, kreće i izazov za zube.

Ako uzmemo da pričamo o školarcima osnovcima, to je period uzrasta od 7 godina do 15 godina. Ovaj period karakteriše stanje da u ustima imamo i neke mlečne i neke stalne zube.
To se zove mešovita denticija. I jako je bitan period.

Da li ste (pitam roditelje, staratelje, deke, tetke, pa i druge zašto ne) pomislili kakav je nivo oralne higijene za vreme tih 2,5 meseca šlolskog raspusta tokom leta?

Da li je ishrana ista, raznovrsna ili je više grickalica, slatkiša?
Da li je motivacija za zdrave zube i dalje prisutna?
Ili se kod tinejdžera malo usporila, zamorila :)

Koliko roditelji u prioritetnom i stresnom traženju rešenja za čuvanje dece do na primer 12 godina starosti (to je onaj zakonski... minimum da je dozvoljeno da su sama u stanu, kući) mogu da istraju i isprate sve dobre navike za odgovarajuću oralnu higijenu dece?

Organizacija jedne porodice tokom perioda školske godine i raspusta je definitivno drugačija. Dok traje nastava ukoliko se uspostavi jutarnja rutina: doručak, pranje zuba, pa pravac škola, to je već pola zdravlja za zube.
Ukoliko se organizuje zajednička večera i opet pranje zuba, to je učenje po modelu. I kao takvo je najbolje.
Ako je više dece u porodici, mlađe u jednom momentu uči od starijeg i tu ste pola posla odradili.

Ali, šta kad je dete samo kod kuće tokom raspusta? Ili je sa osobom koja će pričuvati dete?

Jedino rešenje je:

  • Nova organizacija unutar porodice
  • Bolja komunikacija
  • Istrajnost

Organizacija može biti (ako dete ostaje samo) pripremljen doručak i napomenuti da se zubi operu (poželjan i konac za zube :) jer deca koja ostaju sama već su u uzrastu da mogu da koriste isti. Naravno, pod uslovom da su to savladali. Ako nisu, ostaviti za uveče ovaj deo sa zubnim koncem!

SMS poruka napomene možda jeste dosadna, ali vredeće za zube i stavranje navike.
Ovo podrazumeva planiranje obroka i ostavljanje svežeg voća, koje bi moglo biti užina, barem jedna u toku dana. I umesto grickalica, tipa keksa i slično.

Ukoliko je dete mlađe i tu je osoba zadužena za čuvanje, komunikacija sa istom i jasna upustva su dobar put da se zubi ispoštuju tokom raspusta.

Deca koja idu u boravak, privatni (ne znam da drugi postoji) tokom raspusta i ukoliko i doručkuju u istom, nemojte se ustručavati da za svoje i drugu decu date predlog da nose četkice za zuba i peru zube i u boravku. Jedna pasta za sve može da posluži, a velike su šanse da se međusobno deca motivišu.

Zalihe istrajnosti za stvaranje dobrih oralno-higijenskih i dijetetskih navika kod dece najbolje praviti dok su još tačkica u majčinom stomaku ili tačkica na ultarzvuku.
Eto, toliko je bitna. Jer, je oralno zdravlje deo opšteg zdravlja, a zubi pola zdravlja, pola lepota.

Svakodnevne obaveze jedne porodice (posebno u našem sistemu i regiji) koje obezbeđuju osnovne životne potrebe mogu da sklone istrajnost za zdrave zube sa puta.
Zato pišem da doprinesem i da se ostane na kursu motivacije.

Raspust je i prilika da se ode na stomatološki pregled. Tako se svake godine u približno isto vreme obavi.

Ovaj period osnovne škole je i period nošenja mobilnih zubnih proteza (ortodontskih aparatića) za lep i funkcionalan raspored zuba koji niču, pa je i to obaveza koju treba ispratiti tokom raspusta od strane roditelja/staratelja. To znači redovno ih nositi, prati i ići na kontrole.

A, sa svakim prvim septembrom svoje nade polažem da neću biti svedok jedne jako nekorisne pojave za zdravlje zuba dece:

Školarci i ja se srećemo u slično vreme u jutarnjim časovima i vidim decu koja na putu do škole jedu neke kroasane, kekse, čokolade odnosno doručkuju. Tad znam da je ova prva polovina dana za zdravlje zuba kod njih propuštena.

Možemo li to da menjamo? Sistem neće. Dugujemo deci da ih naučimo da je zub deo tela, deo zdravlja, da se staraju o tome, o sebi.

Ivana Mavrak