29.12.2020

Ode mast u propast!

U ovom tekstu se bavim lipolizom, mezoterapijskom.

A, to znači?
Lipoliza je metod za uklanjanje masnih naslaga na pojedinim delovima tela ili lica.

Može se primeniti na :

  • stomaku
  • butinama
  • bokovima
  • zadnjici
  • podbratku

U praksi to znači da imamo lipolitički (mezoterapijski) koktel koji se mezoterapijskom tehnikom injektiranja (odnosno iglom) aplicira u masno tkivo regije koja se tretira. Tretman se ponavlja nakon 4, 6 ili 8 nedelja zavisno koji je lipolitički koktel apliciran. Pored lokalnog razlaganja masnih ćelija, ovaj tretman zateže i kožu date regije u određenoj meri.

E, sad najvažnije dve poruke ovog teksta su:

Lipolizom se gube centimetri u obimu.
Lipoliza, mezoterapijska nije metod kojim se gube kilogrami!

Što se tiče centimetara, na konsultaciji i prvom pregledu meri se obim, krojačkim metrom :) regije koja se tretira, na primer jastučić na donjem stomaku. Zabeleži se i opet pre sledećeg tretmana proveri se napredak. Ja se jako iznenadim, jer se dešava da napredak u smanjenju obima zna da bude i po 4 cm! Kod disciplinovanih pacijenata, ili bolje reći motivisanih. E, to je taj gubitak u obimu.
Znači vaga će za tih mesec dana pokazati istu težinu (eventualno za jedan do dva kilograma manju ako ste radili i na smanjenju kalorija i slično), ali lipolizom nećete gubiti kilograme.

Ovde dolazimo do momenta i pitanja za koga je mezoterapijska liopliza?

Ukoliko nemate višak kilograma, ali imate određene masne lokalne naslage tzv. „jastučiće“ i želite da ih se rešite. Obično je to kod osoba koje redovno vežbaju, ali ovoga ne mogu da se reše sa istim, ili ukoliko je pacijent rešio se par kilograma viška, pa sad želi da se reši i lokalne masti :) kojoj tepamo.

Podrazumeva se da je obavljena konsultacija i pregled sa doktorom/kom koja izvodi mezoterapijsku lipolizu, da se prevenira eventualna alergija na neki od sastojaka mezoterapijskog koktela ili ukoliko postoji akutno ili hronično oboljenje zbog kog niste kandidat za ovu proceduru.

A, tretman u stvarnosti izgleda tako da je dobro da dođete u nekoj široj odeći, jer:

  • otok na mestu „bockanja“ je momentalan i crvenilo.
  • javlja se blago peckanje prilikom apliciranja lipolitičkog koktela.
  • moguće su modrice (jer kad god se sa iglom radi, bez obzira koliko mala bila, moguće su).

Preporuke za posle tretmana su:

  • Održavati negu tretiranog dela tela, na primer pantenol kremom.
  • Bez slatkiša, gaziranih pića i alkohola, molim!
  • Kad otok prođe, rekreacija i masaža poželjne.
  • Voda takođe poželjna kao piće i za nazdraviti.

Još jedna poruka ili bolje priča za kraj ovog teksta, informativnog :)

Ja zaista nisam htela da se „petljam“ sa ovim tretmanom iako sam edukovana i znala sam da ga primenim. Ali, isti podrazumeva i faktor i disciplinu od strane pacijenta, a na to ne mogu baš da utičem, osim preporuka i priče. Pa ni ugovor ne bi pomogao. Takođe, postoji i faktor neprijatnosti kada jednostavno treba reći “Probušite kašiku, pa posle skidanja kilograma dođite na lioplizu...“.
A, postoje i aparaturni tretmani koji se sprovode sa ciljem smanjenja obima, pa sam upućivala na iste. Na kraju krajeva, tu nema ni modrica...A, meni je pacijent bitan.I komfor, i rezultati želim da idu zajedno u paketu.

Sve sam ja to tako, dok moja koleginica, stomatolog nije zatražila ovu uslugu.
Sve moje stavove sam joj objasnila uz kafu i osmeh. Ali, džaba kad reče: „Znaš da ja ne želim da iko drugi mi prilazi sa iglom, a stah od iste si mi ti izlečila...“.
I tako me satera u ćošak. Ali, hvala joj. I to mnogo, jer sam uvidela da je mezoterapijska lipoliza ok, i da treba da joj dam šansu.
I da, zanimljivo je da postoje medicinski radnici koji rade sa iglama svakodnevno, a ipak od istih imaju nelagodu. Kad su uperene prema njima.
Ali i to je rešivo :)
Ivana Mavrak.