15.09.2020

Obična ili električna?

Do izuma električne četkice za zube, nije se dovodilo u pitanje izbor četkice.
Danas sa tehnologijom koja zalazi u sve sfere života, sa dizajnom koji može biti i privlačan i praktičan često pacijenti, prijatelji, čitaoci :) pitaju me, i sa razlogom:

„ Koju četkicu da izaberem, običnu ili električnu?“

Odgovor je:
Može i jedna i druga, sve dok ih koristite na način da su zubi i cela usta dobro i pravilno oprana posle njihove upotrebe.

Podrazumeva se, da je četkica (koja god da je, od kvalitetnih vlakana izrađena, i da odgovara stanju zuba, desni ili protetskih nadoknada (zubnih krunica) ili ukoliko ste u procesu terapije ispravljanja zuba ortodontskim fiksnim aparatom.

Šta je najvažnije ukoliko se dvoumite oko ovog izbora?

Važne su vaše navike! Ili vaš životni stil, kao i da li se radi o detetu ili odrasloj osobi. Važno je i ukoliko je u pitanju dete/odrasla osoba koja iz razloga određenih bolesti ne može samostalno da održava oralnu higijenu.
Evo nekih smernica:

OBIČNA ČETKICA ZA ZUBE:

  • Po dimenzijama je manja, time i u nekim situacijama pogodnija za prenos.
  • Jeftinija je.
  • Ne zahteva punjenje, te je uvek dostupna.
  • Lakše su.
  • Ergonomski češće bolje izrađene.

ELEKTRIČNA ČETKICA ZA ZUBE:

  • Zahteva neki „pogon“, a to znači da ima punjač ili baterije koje se moraju menjati.
  • Skuplje su.
  • Zahtevaju određenu samodisciplinu.
  • Neke imaju više opcija: npr. za umereno četkanje, za intezivno četkanje/ čišćenje zubnih površina, ili čak i za masažu desni.
  • Zahteva drugačiji način pranja zuba (bez pritiska na zube i desni). Najčešće proizvođači imaju video snimke sa preporukom za pravilno pranje zuba sa datom četkicom.
  • Često prska po kupatilu :) pa i to treba imati u vidu.
  • Kod dece/osoba gde ne postoji mogućnost samostalnog održavanja oralne higijene, može u nekim slučajevima biti spas za njih i njihove negovatelje, jer se brže i efikasnije operu zubi.

ZAJEDNIČKO I ZA OBIČNU I ELEKTRIČNU ČETKICU ZA ZUBE:

Obe zahtevaju zamenu na 3 meseca (kod električne četkice menja se glava četkice).

Moja preporuka je da deca koriste običnu četkicu za zube, odnosno sa njom da nauče pravilno održavanje oralne higijene, jer je jako važna manuelna spretnost. Kada je zaista jako vešto u pranju zuba, svesno važnosti kontrola kod stomatologa, može da pređe i na električnu, i novu obuku :) za istu.

A, zašto je važna ta manuelna spretnost kod dece? I kako upravo kroz pranje zuba, dete može da je razvija?

Jer, to znači i razvoj mozga deteta, i to koordinaciju/usklađenost između pokreta ruke i znanja da se npr. četkica kreće po gornjim bočnim zubima. Zato se i učenje samostalnom pranju zuba odigrava ispred ogledala, da bi i čulo vida bilo uključeno i ova stimulacija oči, mozak, mišići ruke koja drži četkicu za zube je mehanizam koji treba zaista savladati u tom uzrastu. Pri tom je i samodiscilina važan proces koji se uči (o tome imate u blog tekstu pod nazivom „Koncentracija i deca“).
Ovaj tekst je posvećen četkicama za zube, ali ne zaboravite da koristite i konac za zube ili odgovarajuće interdentalne četkice, jer četkica za zube ne može da očistiti sve te nedostupne prostore.
Posle toga malo tečnosti za ispiranje usta, prema preporuci stomatologa i ceo organizam biće vam jako zahvalan.
Sve zajedno i pravilno, uz balansiranu ishranu i miran san, daje lepe rezultate i osmeh.
Ivana Mavrak