20.10.2021

O teksturi kože

Lokacija: Egipat, ali davno, davno...

Zajedničko sa savremenim dobom jeste prikaz osobe kroz portret i da je prikaz lep, zdrav, da mu se divimo. Da ostane ta lepota sačuvana, bilo da je uklesana, ili naslikana.

U toj ostavštini, ili tadašnjem foto albumu nalazimo na reljefne portrete. I na njima je tekstura lica osobe urađena tako da je glatka.

Zamislite kamen, mermer, ama nešto baš tvrdo i zahtevno za obradu i to kao finalni proizvod ima porcelanski glatku kožu lica. Da se zaljubite i u umetnika (manje verovatno umetnicu, jer je ženama ova delatnost bila nedostupna) i u osobu na tom portretu. Dok možda ne progovori...

Da li su osobe predstavljene na portretima imale pore, bore, ožiljke, mladeže, ekceme na koži lica?
Naravno da jesu, ali težnja za svilenkastim prikazom kože lica bila je bez kompromisa.
I pre nas bio je neko, i pre nas bila je ljudska potreba za lepim, zdravim...i evo održala se.
Možda je malo izletela iz stvarnosti, jer mi danas imamo i ovaj tzv. „online“ svet koji paralelno postoji i koliko donosi koristi, ponese sa sobom i neke nevolje.
Danas su nam dostupni razni filteri, kroz koje propustimo fotografiju i mogućnost kreiranja i svilenkastog i porculanskog i kakvog želimo tena. I programi kojima na fotografiji se dodaje i oduzima po želji ili potrebi portala, časopisa ili bilo kog medija.

Sve za ideal. A šta kad se sretnemo na ulici?

Da se pravimo da to nismo mi?
Da se guramo u dalje laži? I u njima da stradamo.

Na ulici oči spoznaju da postoje:

  • Pore
  • Bore
  • Hrapavost, dehidriranost
  • Crvenilo, kapilari
  • Ožiljci
  • Fleke i flekice
  • Mladeži

I sve to utiče na teksturu kože. Ili kao na onom portretu na reljef kože.

Možda jedini momenat kada nam je koža lica bila idealna jeste nama nesaglediv, jer se desio dok smo bili u majčinom stomaku. Toliko je ideal nedostupan.

Neki od najčešćih uzroka neravnina na koži jesu:

  • Prekomerno i neadekvatno izlaganje sunčevim zracima, odnosno bez SPF zaštite i zaštite šeširima, odgovarajuće odeće i izlaganje kada je zračenje najveće.
  • Ako je koža dehidrirana duži period.
  • Ako postoje akne i ožiljci.
  • Kada se na površini kože talože mrtve (orožale) ćelije odnosno smanjena je funkcija njihovog prirodnog odstranjivanja sa površine kože. Kao da su lenje, pa od tog sloja em što postoji, em što ne dozvoljava prodor i učinak seruma, krema itd.
  • I sa godinama kako se nižu, tako kolagena vlakna kože malo izgube navigaciju, pa nisu lepo isprepletena kao u mlađim danima. I to se vidi u vidu neravnine ili bore. Manje ili više usečene. Ovome doprinose i neki mišići lica svojom aktivnošću, jer ipak poželjno je i smejati se, mrštiti kad je opravdano, i sve to stvara te neravnine.

Zdrava koža je i lepa koža. Stoga listi prioriteta i zdravog razuma treba dodati da na koži lica i tela treba pregledati promene, i mladeža i druge.
Kako i kojim tretmanima iz oblasti estetske medicine može se uticati na poboljšanje teksture kože pisala sam u više navrata, ovde na blogu. Ko želi može da prokrstari i da se informiše.

A, u kućnoj varijanti može se primeniti sledeće:

  • Svakodnevna odgovarajuća higijena kože lica. U nekim periodima ili danima ona podrazumeva i tzv. sredstva za čišćenje koja imaju u sebi AHA ili BHA kiseline. Tu je procenat mali ovih kiselina (na primer salicilna, glikolna) ali dovoljan da izvrši blagu eksfolijaciju (čišćenje onih odumrlih ćelija kože). A, sve što pecka i iritira nije za kožu, stoga je dobro kupovati one proizvode koji su prošli određena ispitivanja na koži.
  • Maske za lice koje sadrže cink, kaolin. Zatim one koje imaju hidratantna svojstva, a nekim danima su pogodne one koje umiruju. Vi ste sa svakom godinom i promenom adekvatan poznavalac ponašanja svoje kože.
  • I boravak na svežem vazduhu i rekreacija kao i balansirana ishrana su neizostavni delovi celokupnog zdravlja kože i lica i tela.

Jer, koža je organ. I štiti nas i trpi nas. I obavlja svoju funkciju. Dužni smo joj :)

Ivana Mavrak