04.01.2021

O balansu bakterija i bilansu :)

Za oralno zdravlje treba da postoji balans oralne flore, odnosno bakterija u ustima. Balans u kome dobre bakterije diktiraju pravila ili u slučaju usta njihovo zdravlje, i zuba i desni i ostale sluzokože (jezika , nepca, obraza).

Većina populacije se bar jednom, a najčešće više puta susrela sa pojmom dobre crevne flore, i pojave kada crevima u posetu stigne neka neželjena bakterija, koja izazove infekciju i posledično jako neprijatne stomačne simptome.

A, šta je sa ustima (usnom dupljom, kao početkom sistema za varenje hrane)?

Slično kao i u crevima i u ustima postoji tzv. „mikrobiom“ i to je balans, suživot dobrih i loših bakterija u ustima. Ipak, za razliku od creva u kojima kad se desi „kuršluz“ situacija je akutna i obrati se pažnja, a u slučaju sredine u ustima taj proces (ukoliko se izbegavaju redovni pregledi kod stomatologa) preraste u hroničan proces sa raznim problemima, a to su karijes, parodontopatija (upala desni, širenje infekcije na kost itd.). Kako je oralno zdravlje deo opšteg, celokupnog zdravlja sve to dalje sa starenjem organizma može da donese probleme.
Ali, ovde smo da preveniramo i da nešto od napisanog primenimo.

Ne zaboravimo da su usta prva odbrana od bujanja bakterija, ako je sredina u njima povoljna. Posle njih to je želudac, gde kiseline i enzimi neke od njih odstrane.

Kako da čuvamo dobre bakterije u ustima i ne dozvolimo rast lošim?

  • Naravno, redovno i pravilno pranje zuba, upotreba konca za zube, kao i tečnosti za usta po potrebi i preporuci doktora/doktorke stomatologije. E, ovde sve ove stavke četkica za zube, konac, a naročito tečnost za usta treba da budu prema preporuci i prema Vama, odnosno stanju u ustima i prema zdravstvenom stanju, jer nije svejedno da li pijete lekove svaki dan (zbog neke hronične bolesti) ili ste zdravi, ili se radi o detetu. Sve je važno.

  • Ishranom se može uticati na dobre bakterije u ustima, i tu se opet vraćamo na smanjen unos šećera i sličnih prerađevina, po mogućnosti najbolje ih jesti kada znate da ćete oprati zube posle konzumacije. Značaj uobročenosti ovde dolazi do izražaja, jer kada imate redovne obroke (to znači da se ne gricka po ceo dan hrana) ustima se dozvoljava da one dobre bakterije rade svoj posao i da se svojim sistemima bore da održe vladavinu nad lošim.

  • Hidratacija organizma, pa i usta će dosta pomoći da se dobra oralna flora održi. Neki lekovi, na primer za srce, dugotrajnom upotrebom (koja je naravno potrebna za lečenje bolesti) mogu dovesti kod nekih osoba do suvoće usta, i to je ulaz za bujanje nepovoljnih bakterija. Neka od rešenja jesu od limuna (bukvalno kriška limuna u ustima na par minuta da se stimuliše lučenje pljuvačke do tabletica, i specijalnih bombona za ovu svrhu). I opet, vraćamo se na važnost posete ili konsultacije sa dr za zube.

  • Probiotici (bakterije i kvasci) koji se dodaju mleku u novije vreme ili su u drugim mlečnim proizvodima mogu da utiču i na dobru oralnu floru. Da bi uticali jako dobro trebalo bi da sadrže probiotike specifično korisne za sredinu koja vlada u ustima.

  • Postoje i pastile, tablete sa probioticima, ali uvek treba imati dozu obazrivosti, jer živimo u vremenu marketinga, a i on može biti raznorazan.

Ono što je specifično za bakterije u ustima jeste da se taj sastav menja bukvalno na dnevnom nivou, zavisno šta smo jeli, pili, ili možda sa kim smo se poljubili :)

Probiotici za oralno zdravlje odnosno za mikrobiološku ravnotežu u ustima se istražuju u poslednjih 15-20 godina. Rezultati pokazuju da imaju uticaja u smanjenju rasta nepoželjnih bakterija(patogenih), ali i dalje zahtevaju istraživanja i potvrdu.
Do tada koristiti gore navedene preporuke.
Da bilans bude dobro oralno i opšte zdravlje.
Ivana Mavrak.