20.05.2021

Nicanje zuba preko zuba

Priroda je svašta nešto lepo uredila, ali nije mogla kroz hiljade godina da se brzo prilagodi promenama koje su došle sa tako nazvanim svremenim dobom. U kojem smatramo da smo sada, a opet za neke druge generacije bićemo jednog dana kao dinosaurusi.

A, zanimljivo je kako se koji ostatak dinosaurusa pronađe, ukoliko se radi o zubima na osnovu istih se procenjuje da li su bili biljojedi ili mesojedi?

Nismo dinosaurusi, ali ishrana se značajno promenila u ljudskom rodu, takva izmenjena je menjala i navike, ove tokom godina uticale na razvoj, a tu smo već kod gena i još jednog nivoa-nasleđivanja.

Međutim, možemo uvesti nove dobre navike i prevesti nasleđe u ono koje je bolje za oralno zdravlje, a isto kao deo opšteg ima veliki značaj.

Desi se,i nije retko da roditelj/staratelj ili samo dete primeti da u ustima postoji situacija „nicanje zuba preko zuba“.

Ajde, da razradim ovu pojavu.

Mlečni zubi, najčešće donje jedinice počinju da se „klimaju“ u proseku oko šeste godine života i to dete oseti ili roditelj primeti. Ono što ne vidimo jeste da se stalni zub pomera kroz kost (polako i neprimetno:) pa kroz desni „probija“ i pojavljuje u ustima u nekom momentu.
Desi se da se stalni zub upravo pojavi u ustima, a tu je i mlečni. Još uvek.

Zašto se ovo dešava?

  • Izostala je redovna kontrola kod stomatologa gde se pregledom usta i zuba, kao i kroz razgovor sa roditeljem/starateljem daju informacije za svako dete individualno.
  • Savremena ishrana dece je najčešće kašasta i time izostaje stimulacija čvrstom hranom i žvakanjem, koja time klima mlečni zub.

Iako, postoje protokoli kojima se stomatolozi vode prilikom praćenja smene zuba kod dece, to je ipak varijabilno i zavisi od deteta do deteta, pa se može desiti da se kod neke dece brže pojavljuju stalni zubi, a mlečni sporije “klimaju".

Svakako nije kraj sveta ako se pojavio stalni zub, a mlečni zub je još uvek tu. Ali, nije dobro ako se ta situacija ostavi tako i dete ne odvede na pregled kod stomatologa.
Ovde zaista važi na neki način ona “od viška glava ne boli” jer dok god je tu i mlečni i stalni zub dobro je.
Problem je ako se stalni ne pojavljuje i posle krajnjeg vremena preporučenog za pojavu tog zuba u ustima. I stalno se vraćamo na početak, a to su redovni stomatološki pregledi dece.

A, šta se radi kad postoji situacija “nicanje zuba preko zuba”?

Pregledom i na osnovu radiografskog snimka zuba gornje i donje vilice utvrdimo stanje i na osnovu toga i u odgovarajućem momentu i sa anestezijom vadimo mlečni zub. Podrazumeva se da je stalni zub tu. A, postoje i slučajevi kada ne postoji. Zato je potreban snimak i detaljan razgovor sa roditeljem.
Do 13 godine zamene se mlečni zubi sa stalnim, izuzev umnjaka koji ako niknu to čine kasnije.

Da se podsetimo da mlečnih zuba ima 20 komada. Stoga redovni stomatološki pregledi dece su zalog za njihovo oralno zdravlje, dobre navike i celokupno zdravlje.
Deca mlečne zube mogu da „klimaju“ pa da time doprinose njihovoj smeni. To najčešće rade dok gledaju crtane filmove. Samo ih treba podsećati da peru ruke, pre i posle toga :)

Ivana Mavrak