22.12.2020

Ne želim da moram

Da deca usvoje dobre oralno-higijenske navike, odnosno da usvoje naviku svakodnevnog i pravilnog pranja zuba, zaista je veliki posao.
Ako ćemo iskreno.
I ako ćemo o tome u praktičnom smislu.
Svaki dan, uz sve druge obaveze oko deteta, pa onda zamena mlečnih zuba sa stalnim, kod nekih dolaze na red i ortodontski aparatići (protezice za ispravljanje zuba ili za obezbeđivanje prostora za iste) koji se takođe svaki dan moraju prati, održavati čistim.
I onda kako roditeljima i deci olakšati ovaj period?
Kroz edukaciju, ali interesantnu.
Tako je i nastala radionica koju rado sprovodim i zove se „Zubi vole da se kupaju“.
Ali, šta kad roditelji/staratelji i deca dođu kući?
Koliko ih drži edukacija? Da li ih drži motivacija?
Neka deca (praksa je pokazala većina) jako dobro prihvate, zapamte preporuke na radionici i roditeljima bude lakše kod kuće.
Međutim, šta kad ne ide tako i lako :) ili popusti motivacija i jednih i drugih.
Evo jednog predloga, u osnovi je psihologija.
Deca (kao i odrasli) ne vole naredbe, i to:

„Idi , operi zube!“
Ali, ako kažete:
„Idi molim te, skloni te bakterije sa zuba“.

Priča i situacija svakodnevna dobija drugačiji obrt i deca se najpre nasmeju.

Pa,kad nastavite:
„Ajde, stvarno brzo skloni hranu sa zuba, sve će bakterije pojesti, a kad pojedu hranu sa zuba, krenuće i njega da grickaju.“
I vama će biti zabavno. Ukoliko niste uvereni u ovaj metod, ipak pružite mu šansu.
Primenite.
Uposlite maštu i kreativnost, i sigurna sam da ćete smisliti svoje zabavne oralno-higijenske zapovesti.

Ako neko pomisli: „Ivana, nemam ti ja vremena za ovo.“

Ne mogu se složiti sa tom konstatacijom. Ako su zubi deo tela, ako je oralno zdravlje deo opšteg, celokupnog zdravlja, a jeste, ne mogu da prihvatim da ne postoji vreme za ljubav prema sebi i prenos iste na generacije koje dolaze.

Treba da napomenem da u nekom momentu ove igre prerastu u naviku i deca jednostavno znaju kada treba da peru zube, smeta im ukoliko to nisu obavili. Uz ovo za zdravlje zuba i celog organizma u paketu treba da idu i dobre navike u ishrani. Tad i treba da znaju da su zubi njihovi :) i da ih zbog sebe peru.
Ne zbog roditelja.

Period puberteta je sledeći kad se nekima od omladine desi da se malo ulenje po pitanju održavanja oralne higijene. Tada insistiranjem na poseti stomatologu i redovnim pregledima, roditelj može u ovom osetljivom periodu da prebaci malo „loptu“ odnosno dalju motivaciju na stomatologa.

Kako je taj period često i period nesigurnosti, jer se na neki način prelazi iz jednog u drugo doba, jako je važno da je tinejdžer/ka dobro informisan, jer vreme provedeno na drušvenim mrežama i fotografije, na primer zubnih nizova i osmeha obrađenih i prerađenih :) u raznim programima mogu navesti na ideje i posupke koji nisu medicinski opravdani, ili takvi postoje samo na fotografijama, ne i u realnosti.

Temelj nade, ali i temelj zdravlja jeste u preventivi.
Najlepši je zdrav osmeh.
I iskren osmeh.
Za generacije koje ostaju iza nas, treba nastojati ostaviti obe opcije, i to u jednoj osobi.
Ivana Mavrak