13.05.2021

Napredni nivo prevencije karijesa

Čin preuzimanja diplome po završetku osnovnih stomatoloških studija obuhvata i svečanu promociju dodele istih i polaganje Hipokratove zakletve.
Čoveka čiji se život završio pre dvehiljade godina, a njegove reči i dalje žive. Smatra se utemeljivačem medicine kao nauke. Bio je i filozof.

Ostavio je i sledeće reči:

„Neka lek tvoj bude hrana tvoja, a hrana tvoj lek.“

Ovu izjavu želim da stavim u svrhu prevencije karijesa. O važnosti načina ishrane za oralno zdravlje sam pisala, ali ovde je drugačiji osvrt i odavanje počasti Hipokratu, čovek je bio u pravu.

Najčešći vid komunikacije u stomatološkoj ordinaciji je sledeći:

Bolje, pravilno i više peri zube.
Končaj zube :) u stvari koristi konac za zube svakodnevno.
Izbegavaj šećer.
I tako dalje.
Ali razgovor treba da se nastavi dalje i zbog toga sam i kreirala radionice za decu i roditelje na kojima se edukujemo o svim aspektima održavanje dobrog oralnog zdravlja.

Razgovor ide dalje na temu ishrane, koja je jako značajna u dečjem uzrastu jer je tu potencijal za zdrave zube, dobre dijetetske navike i za opšte zdravlje. Uz redovne stomatološke preglede i mogućnost da se loša genetika prevaziđe.

To je ishrana koja se pre svega može pohvaliti uobročenošću. Bez grickanja po ceo dan jer su tada zubi u stalnoj izloženosti kiselinama,a one „rastapaju“ ili „kvare“ zub i nastaje karijes. Kiseline stvaraju određene bakterije razgradnjom one hrane koja je po ceo dan i noć na zubima.
Znači tri obroka i jedna ili dve užine.

Ali iz te hrane da vidimo neke od nutrijenata koji su za zube bitni. Ovde ću izdvojiti neke vitamine i minerale, a ima ih još koji su značajni za oralno zdravlje.

  1. Kalcijum
  2. Magnezijum
  3. Vitamin D3
  4. Vitamin K2
  5. Vitamin A

Ovo su neke od supstanci koje pljuvačka i zubi trebaju svakodnevno zbog procesa remineralizacije (to je proces kojim se na mikronivou, svakodnevno sprečava karijes – najprostije rečeno). To je priroda uredila, a mi samo treba da se potrudimo da ne narušavamo :)

I gde je caka?

Nije u suplementaciji dece. Eventualno vitamin D, koji pedijatri sve više preporučuju u preventivnim dozama zimi, a i zbog načina života deca su sve više u zatvorenom prostoru, pa i kad ima sunca samo pojedini su njemu izloženi i to u onim satima kada se izlaganje suncu i preporučuje.

Caka je uneti ove minerale i vitamine kroz ishranu.
Svakodnevnu.
Tu se dolazi do kulture iste, između ostalog.

Izvor kalcijuma su sir, mleko, jogurt, ali i brokoli, kelj, susam i sok od pomorandže.
Izvor magnezijuma su semenke bundeve, suncokreta, susam, lan, badem, lešnik, orasi, spanać, kuvane mahunarke.
Izvor vitamina D3 jeste proces koji se odigrava u koži pod uticajem sunčevih zraka. Ali na ovo se možemo osloniti u proleće i leto, jesen i zima malo mogu biti problematični. Zato odrasli u konsultaciji sa izabranim lekarom/lekarkom treba da ispitaju da li su kandidati za suplementaciju vitaminom D, a za decu konsultacija sa pedijatrima.

Ipak, ishrana koja uključuje namirnice bogate vitaminom D3 je na duže staze dobra opcija, posebno kada se krene od dečijeg uzrasta. A, to je riba, riblje ulje i mlečni proizvodi.

E, sad jako zanimljiv vitamoin K2!

Tu treba odati čast i priznanje stomatologu Weston A. Price, koji je najverovatnije prvi izolovao ovaj vitamin K2 i ukazao na namirnice u kojima se nalazi i ukazao na njegov značaj za zdravlje zuba i kostiju. On ga je nazvao aktivator X. Dr Price kad je diplomirao, pa krenuo u stomatološku praksu bilo je to krajem XIX veka. Posle nekih 30 godina ukazao je na povećan broj karioznih zuba kao i deformitete kostiju lica, naročito nosnih i viličnih kostiju.
Više je bilo pacijenata i to dece u ordinaciji koja su imala astmu, alergije.

On je bio svedok vremena i nekih pokazatelja među njegovim pacijentima pre pojave prerađene hrane i posle nje. Verujući da ishrana ima veliki uticaj na razvoj zuba i kostiju krenuo je u višedecenijsko istraživanje po svetu.
Tražio je ljude i mesta sa zdravim zubima i bez hroničnih oboljenja. Zaključak do kog je došao nam je svima poznat, radi se o ishrani koja nam je od davnina poznata, ali nekako nam u savremenom dobu izmiče iz raznoraznih razloga.

Njegov zaključak u jednoj rečenici koji i dan danas važi, bi bio:

Vitamin K2 kao i vitamin A i D se nalaze u životinjskim masnoćama i one su potrebne za apsorpciju (unos) minerala i proteina iz hrane.

Znači:

  • Riba, plodovi mora, riblje ulje.
  • Iznutrice (priznajem prva ih ne volim, ali voli se riba :)
  • Žumancad.
  • Mleko, sir, maslac od životinja koje su pasle travu.

Svaka čast ovom doktoru koji je imao širu sliku i oštar um.

Vitamin A se nalazi u gore pobrojanoj hrani, ali ako se želi uneti kroz voće onda su kajsije i dinje dobar izbor, na primer. Međutim iskoristljivost iz namirnica životinjskog porekla je bolja.

Da ne skrećem u nutricionizam dalje od iznetog, želim da ukažem da u prvoj godini detetovog života (koja je sa aspekta razvoja i zuba i kostiju jako bitna, a činjenica je da su zameci mlečnih i stalnih zuba već u trudnoći formirani) sve oko ishrane ide dobrim putem. Jedan od razloga je i kontrole kod pedijatra koje su u prvoj godini česte, i po ulasku u drugu godinu pedijatri savetuju i posetu stomatologu da bi edukacija roditelja o dobroj oralnoj higijeni se nastavila, a time i dobro oralno i opšte zdravlje.
Međutim, dešava se u drugoj i trećoj godini posustajanje sa ovim dobrim dijetetskim odnosno navikama u ishrani. Ako su navike u ishrani nepoviljne one se dalje prenose i na svako sledeće dete u porodici.
Ali, izbor postoji.
Onaj drugi pravac da se o ishrani misli hipokratovski o hrani kao leku (što ne znači predoziranje hranom ili nešto nalik tome).
Planirati, ulagati vreme i veštine (ili angažovati one koji su veštiji, danas i ta opcija postoji), uobročiti sebe, decu i imati kulturu ishrane.

Čak može se smatrati da dobre socijalne relacije vode u vitalnost i zdravlje.
Stoga neka razgovor za zdravlje zuba i opšte zdravlje ode malo dalje od uobičajenog peri zube, ne jedi slatko, koristi konac...sve je povezano, a dobra komunikacija je rešenje.
Ivana Mavrak