03.11.2020

Mezoterapija vs. biorevitalizacija

Taman kad se upoznate sa mezoterapijom kože lica, vrata i dekoltea i sve vam je jasno, pojavi se pojam biorevitalizacija lica.
Zatim, i o tome istražujete i negde i nije baš jasno: „U čemu je razlika?“
Pa, hajde da vam kroz ovaj tekst približim sličnosti i razlike. Mada, priznajem izazov je, jer je praktičan način, lakši.

Za čitaoce, koji su prvi put svratili do mog bloga, mezoterapija kože podrazumeva aplikaciju sterilnog mezoterapijskog koktela, sterilnom (za jednokratnu upotrebu) jako tankom, iglom u odgovarajući sloj kože. Zavisno šta želimo da tretiramo (npr. dehidrirana koža, pigmentacije) ili da stimulišemo produkciju (kolagena, elastina) zavisi i sastav mezoterapijskog koktela. Pa, u njegovom sastavu može se naći hijaluronska kiselina, vitamini, minerali, antioksidansi i drugo.
Jako je važno znati da mezoterapija ima nekoliko načina/tehnika kojom se izvodi.

Može biti:

  • Površinska mezoterapija
  • Duboka mezoterapija

E, za biorevitalizaciju možemo reći da je „ duboka mezoterapija“.
Znači, biorevitalizacija se izvodi mezoterapijskom tehnikom, kojom se mezoterapijski koktel za biorevitalizaciju na tačno određen način aplikuje u kožu.
U praksi to znači da imate na licu tačke slične ujedima komarca :) i one se povlače za 24h, a najčešće i pre ovog perioda. Ova tehnika, je tzv. tehnika „papule“. E, sad neko će se zapitati i sa razlogom:

„Pa, moj/a doktor/ka, radi tu mezoterapiju tom tehnikom i to sad nije biorevitalizacija?“

I, da na dobrom ste putu pitanja, ali ipak postoji jedna razlika koja biorevitalizaciju čini različitom, a to je sastav ampule/koktela za biorevitalizaciju.

  • Preparati za biorevitalizaciju sadrže veći , mnogo veći sadržaj aminokiselina.
    I tu je caka!
    I razlika.

Da napravimo zaključak: biorevitalizacija kože je duboka mezoterapija, koja je ekstra bogata aminokiselinama.

Zašto nam trebaju te aminokiseline, i specifične za biorevitalizaciju?

Jer, su one na neki način aktivatori fibroblasta, koji kako koža stari se „uspavaju“, pa da nam ne odu u duboki san, mi im tretmanom biorevitalizacije priskočimo u pomoć. Na neki način održavamo fibroblaste vitalnim, a oni zauzvrat i iz poštovanja prema koži :) produkuju kolagen i elastin. Što im obezbedimo više aminokiselina (odnosno da je njihova koncentracija veća u koktelu za biorevitalizaciju) to će i koža izgledati bolje. Rezultati zavise od prethodnog stanja kože. Posle prvog tretmana vidi se da je koža hidrirana i jedrija, ali za trajniji rezultat potrebna je serija od 3-4 tretmana sa razmakom od 20. dana između njih.

Ukoliko, se radi o osobi koja ima npr. 25. godina, najčešće je dovoljan jedan tretman, i u tom slučaju je preventivan. Da se oni fibroblasti ne uspavaju.
Biorevitalizacija, kao i mezoterapija može se konzumirati :) tokom cele godine, odnosno nije vezana za određena godišnja doba. Naravno, postoje preporuke kako održavati kožu posle tretmana i one se svode na:

  • Ne dirati lice( da ne dođe do infekcije).
  • Nema vežbanja, saune, bazena taj dan.
  • Koristiti kremu sa SPF faktorom.

Tretman biorevitalizacije se preporučuje svima, OSIM:

  • Osobama kod kojih postoji poznata alergija na neki od sastojaka koktela za biorevitalizaciju.
  • Trudnicama i dojiljama.
  • Dijabetičarima.
  • Osobama sa autoimunim oboljenjima.
  • Ukoliko postoji akutno oboljenje (prehlada, i slično).
  • Ako postoje zapaljeja kože na mestu infekcije.
  • Osobe koje su obolele od karcinoma ili su na terapiji.

Biorevitalizacija, jako lepe rezultate daje na koži koja prevremeno stari usled konzumacije cigareta. Ja nisam sudija, posebno ne neki životni, ali mi bude jako drago kad se ove osobe podvrgnu tretmanu biorevitalizacije i kad uvide kako i njihova koža ima priliku da ne bude siva i dehidrirana, to im daje inspiraciju i motiv da krenu u proces rastanka od duvanskog dima.

Međutim , i svi koji ne kozumiraju duvanski dim, su izloženi istom pasivno, a na to seu zimskom periodu i u gradu nadoveže i smog. Rad u kancelariji, rad od kuće (online) koji je sve popularniji, i suv vazduh...sve su to razlozi za biorevitalizaciju.
Nadam se da sam vam ovim tekstom približila pojam i tretman biorevitalizacije.
A, ovaj tekst je svakako još jedan doprinos mezoterapiji, njenoj klasici i neprolaznoj eleganciji estetske medicine.
Bila ona površinska ili duboka.
Ivana Mavrak