08.03.2021

MALTERego

Pre nego se posvetim pojmu maltera da posvetu započnem na jeziku medicine, ali i drugih oblasti.
Pojam „alter ego“ potiče iz latinskog jezika i ima značenje „drugo ja“.
„Drugo ja“ imamo svi, iako ga najčešće nismo svesni.
Gde može biti problem?
Kada se do alter ega dolazi putem tretmana estetske medicine.

*Napomena: ne pišem o estetskoj hirurgiji, ista je šira, mnogo šira oblast estetike i rekonstrukcije lica i tela.

U polju delovanja estetske medicine može se preterati kod tretmana koji su korekcija. Korektivni tretmani su ujedno pacijentima i najčešće najpopularniji, a to su hijaluronski fileri i neuromodulatori ili poznatije botoks tretman.
Ako se isti stave u folder „MINIMALNO, NA PRAVO MESTO I U ODGARAJUĆE VREME“ uz redovne tretmane koji poboljšavaju kvalitet kože (mezoterapija, hemijski piling, biorevitalizacija, PRP, laser tretmani, pa i kozmetološki tretmani) ego bez prefiksa može biti zadovoljan.

Međutim, alter ego može da podivlja!

Može da traži još jedan mililitar, kubik, špric ili slično. Ako dr odbije alter ego ide dalje u potragu.
Odgovor stručan: „Ne, ne treba vam“ ne čuje i umesto istog ide u potragu za svojim „rešenjem“ da bi se na kraju sve pretvorilo u MALTERego. Pojam koji sam izmislila inspirisana statistikom i prikazom posledica tzv. estetske medicine, koja se sa medija preselila na ulice. Očekivalo bi se da se pomenuti izgled sreće kod srednovečnih žena i muškaraca, koji su eventualno zapali u psihološku zamku ne prihvatanja godina koje dolaze.
Međutim, stvarnost je drugačija, starosna granica se pomerila mnogo niže i na primer tzv. trend „copy-paste lips“ je zaživeo kod mladih devojaka.

E, sad se javlja grčki jezik i kaže:

Postoji „demokratija“ koja je izvedena od grčkih reči „demos“ što znači narod i „kratein“ što znači vladati.
Pa, bi se moglo reći ili prevesti da svako ima pravo da vlada svojim telom i da pravi izbore u vezi sa tim.Jeste, kažem grčkoj etimologiji, ali problem shvatanja estetske medicine i tretmana je kad individua iste tumači kao beg od sebe, beg u neki malterego, a svi problemi se najbolje rešavaju, a medicinski najuspešnije kada se pronađe uzrok problema i najpre na njemu radi.

Neće trend rešiti nikakav psihološki problem. Trend izgleda, površan i zasnovan isključivo na promovisanju prikaza koji je sam sebi svrha, a može biti nakazan i medicinski neopravdan nije dobar.
Nije zdrav.
Kao što je ključ uspešnog malterisanja dobra priprema, isti ključ otvara vrata negovanog izgleda.
Priprema, plan, razgovor sa doktorkom/doktorom koji se bavi estetskom medicinom i kroz sve to i edukacija o svim aspektima koji mogu doprineti boljoj vitalnosti osobe.

*Opet napomena: titula zvanična, bar kod nas „doktor estetske medicine“ ne postoji. Postoje doktori opšte medicine i doktori dentalne medicine( ili ti stomatolozi) koji imaju pravo na edukacije iz oblasti estetske medicine i to pravo koriste :) Edukuju se da bi izvodili tretmane.Edukacije su najčešće vid nadogradnje na postojeće stečeno teorijsko i praktično znanje.

Planiranje i komunikacija na relaciji doktor pacijent treba da je konstantna uz opominjanje alter ega da proces starenja organizma se dešava na nivou svih ćelija i da zadovoljan pogled u ogledalo ima svoje unutrašnje i spoljašnje uzroke, a jedni druge ne isključuju.
To je dopuna i treba da je razumna.
Inače, da li ste znali :) da se u građevinarstvu malterisanje deli na dve vrste: spoljašnje i unutrašnje. Zanimljivo zar ne?
Evo, i MALTERego se smeje.
Ubedila sam ga da mora da se urazumi.
Da ne nabaci previše maltera, stvrdne se to, posle problemi.Da svako doba nosi izazove i trendove, ali je naučilo malterego da pristupi kritički. Da je njegova fasada ono što je nama koža. Da je ulaganje u kvalitet kože dugoročno gledano najbolja investicija. Da je sve to u prvi mah komplikovano, ali i jednostavno kada se demistifikuje trend.
I kada se postavi temelj dobrog trenda, zdravog. Jer, ta reč „trend“ iz trenda izaći neće :)
Ako joj dodamo malo dobrog, malo edukacije, inspiracije možemo se nadati realnim prikazima lica, koja dostojanstveno stare. I negovano.
Ivana Mavrak