17.04.2020

"Malo, ne prečesto i na pravom mestu"

„Malo, ne prečesto i na pravom mestu“ rekao je doktor Michel Pistor, inovator mezoterapije koja je kao medicinska procedura priznata zvanično 1987. godine, a nastala je 1952. godine u Francuskoj.
A, šta je mezoterapija i kako je shvatiti?
Recimo imate problem i imate medikament koji može da ublaži taj problem ili da ga reši, izleči.Pa, tako jako finom i tankom iglom unesemo lek u kožu i on deluje. Ponovimo terapiju, zavisno od problema, za 7, 14, ili mesec dana.
E, sad šta ako je više problemčića, pa se udružili? Nema problema, postoje mezoterapijski kokteli. Tu je više supstanci koje zajedno bolje deluju na neki problem. Po principu :“ Sama mogu mnogo, zajedno možemo više.“ Tako se u jednom tretmanu može tretirati i suva koža i ublažiti bore, pojedine pigmentacije.
Zvuči previše lagano?
Tako je, nije sve tako jednostavno. Mezoterapija ima efekat ako se sprovodi kontinuirano. Znači redovno, u serijama, nema magije. Samo posvećenost. I dobar razgovor sa doktorom/doktorkom koju ste izabrali. Da znate šta da očekujete i da znamo da li imate neke alergije ili hronične bolesti.
Ako ste u drugom stanju ili dojite bebu, ne preporučuju se ovi tretmani.
Novina sa mezoterapijom, jeste da se sa razvojem novih preparata, ista pomera granice, pa na primer u dva tretmana na 4 nedelje, možemo značajne efekte i poboljšanja u izgledu i zdravlju kože postići.
A, mezoterapija je svoje začetke imala u lečenju određenih bolnih stanja.
I danas ima i tu ulogu. Ali, izgleda da se slava pre stekne u estetskoj medicini.
Kako god, mezoterapja je klasika i neprolazna elegancija estetske medicine.
Ivana Mavrak