15.03.2021

Maligni tumor postoji, i u ustima

Tražeći statističke podatke o učestalosti oboljevanja osoba od malignih tumora usne duplje naišla sam na jedan iz 2017. godine u kojem stoji da u R. Srbiji svake godine oboli između 450 i 500 osoba.
Da pojasnim temu to su tumori koji se mogu javiti na jeziku, nepcu, svim delovima usta koja su prekrivena sluzokožom, odnosno mekim tkivima, na pjuvačnim žlezdama.

Lečenje je hirurško, a često uključuje i radioterapiju (zračenje) i hemioterapiju (primena specifičnih lekova, sistematski putem krvotoka).

U ovom tekstu opisaću moguće posledice radioterapije u predelu glave i vrata, i neke preporuke za ublažavanje istih, koliko je moguće ublažiti ovaj jako težak fizički i psihološki proces terapije.

Moja je obaveza i odgovornost da apelujem da svaka rana, ulceracija ili promena bilo da je crvena, bela ili bol koji se širi i traje duže od dve sedmice (najviše tri sedmice) zahteva pregled stomatologa i lekara opšte medicine. Ukoliko postoji sumnja da se radi o tumorskim promenama, pacijent se šalje specijalisti maksilofacijalne hirurgije.
Radioterapija glave i vrata ima osnovni cilj da uništi maligne ćelije, međutim dešava se da stradaju i normalne zdrave ćelije, i to stradanje zovemo komplikacijama, koje mogu biti:

  • Rane komplikacije (javljaju se u periodu tretmana radioterapije).
  • Kasne (javljaju se nekoliko meseci ili godina posle sprovedenog tretmana).

Da li će se javiti komplikacije zavisi:

  • Od organa (tkiva) koji je zahvaćen malignitetom.
  • Da li se tretira deo organa ili ceo?
  • I od doze primljenog zračenja.

Ovde spominjem češće neželjene posledice radioterapije, iako postoje i druge i teže.

  • Suvoća usta, (koja može biti manje ili više izražena i ona uzrokuje dalje lančane posledice, otežano gutanje, žvakanje, govor). Da se ublaže, preporuke su od uzimanja vode po malo u gutljajima i češće da bi usta bila vlažna, ispiranja usta toplom slanom vodom, topljenje u ustima specifičnih pastila, ispiranje usta 0,1 % hlorheksidinom, koji ima i antibakterijsko i antigljivično dejstvo, do preporuke za uzimanje veštačke pluvačke. Veštačka pljuvačka i pored dobrih svojstava, ipak ne nadoknađuje najvažniju njenu ulogu, zaštitnu i imunološku, jer prirodna pjuvačka sadrži enzime i druge značajne sastojke.

  • Promene na jeziku su u vidu pojačane osetljivosti, ranica, crvenila, otoka i gubitka čula ukusa. Osećaj ukusa se vraća nakon nekoliko nedelja do nekoliko meseci posle zračenja. Može se vratiti na prvobitan osećaj, u nekim slučajevima ostaje neznatno izmenjen. Pojava kandide na jeziku, nije retka i ona se rešava određenim lekovima, kao i gorepomenutim načinima da usta ostanu vlažna i preventivno delovanje 0,1% hlorheksidina.

  • Postradijacioni karijes (karijes koji se javlja posle završenog tretmana zračenja) se može prevenirati stomatološkim pregledima na sedam dana u toku zračenja regije glave i vrata. Posle radioterapije pregledi su na dva do tri meseca. Uzrok brzog napredovanja karijesa posle završene radioterapije nije u potpunosti jasan, ali je jedan od vodećih nedostatak pljuvačke. Pre radioterapije postoji mogućnost da se sprovede tretman primene fluorisanja zuba, da bi se ova posledica ublažila.
    Pre otpočinjanja radioterapije potrebna je sanacija (lečenje usta i zuba) i na žalost zbog hitnosti potrebe za zračenjem zarad spasavanja života, u području zuba koje će biti izloženo radioterapiji može uključivati vađenje svih sumnjivih zuba. To je radikalan pristup i ponekad neizbežan. Ukoliko se desi da posle završene terapije zračenjem neki zub je za vađenje, zarastanje je dugo, otežano i zahteva primenu antibiotika duži period.

Ovim tekstom želim da skrenem pažnju na značaj pregleda i oralne sluzokože i tkiva koja čine usnu duplju. Najčešće tema preventivne priče ili pisanja nam je sprečavanje nastanka karijesa, odnosno bolesti zuba, ali dužnost i znanje obavezuje i na čuvanje zdravlja mekih tkiva usne duplje.
Da se vrati klinički stomatološki pregled onako kako smo ga učili:
Inspekcija
Palpacija
Perkusija i drugi, a ovo je važno za mene i kolege.
I važno je i ako se bavimo i estetskom medicinom, jer je važnije i opravdanije da ako osoba dođe zbog, na primer želje za boljim tonusom kože da ukoliko uočimo promene koje su sumnjive, da iste i predočimo. Tako se spasi ili produži nečiji život.
Osobe koje su preživele malignitete u regiji glave i vrata, trebaju našu podršku, jer su posledice često vidljive i u izgledu i tim osobama nije lako svakodnevno. Bilo da su to znatiželjni pogledi prolaznika ili neke druge situacije. Ovim tekstom želim i da ih razumemo, to je već doprinos. Daje uvid u probleme u ovoj oblasti medicine i stomatologije i nadu za jedan multidisciplinarni pristup.
Pri tome ljudskost je najvažnija disciplina.
Ivana Mavrak