24.05.2021

Kumulativan efekat

Termin „kumulativan“ potiče od latinske reči „cumulativus“ i ima značenje:

  • Zbirno
  • Ukupno
  • Nagomilano

Zavisno u kom kontekstu ili struci se koristi, ima i dosta široko značenje.

Tako mezoterapija i biorevitalizacija kao tretmani za poboljšanje kvaliteta kože imaju kumulativan efekat. I ovde je značenje reči kumulativan u povoljnom i poželjnom smislu. Pri tom je važno kako se izvodi tretman i koji mezoterapijski koktel se bira za svaku osobu, odnosno da je što je više moguće idividualno prilagođen.

A, moglo bi se reći i da koža ima akumulacionu moć.

U ovoj priči koža akumulira kolagen, elastin, hijaluronsku kiselinu kroz tretmane mezoterapije, biorevitalizacije, PRP tretman (tretman biorevitalizacije kože sopstvenom krvnom plazmom, odnosno faktorima rasta iz krvi).
Da bi se desila akumulacija potrebna je serija tretmana. Najčešće su to tri tretmana sa razmakom od mesec dana između njih.

I ovo bi bila (uz podrazumevano kvalitetne preparate i stručnost doktorke ili doktora koji izvode tretman) povoljna i poželjna akumulacija za kožu. Jer se time poboljšava izgled kože kroz bolji tonus i hidrataciju.

Ali, koža akumulira i neke druge procese:

  • Zbog izlaganja kože štetnom delovanju sunčevih zraka akumulira pigmentacije. Iste mogu biti i u sklopu hormonalnih promena ili posledica dugotrajne upotrebe određenih lekova, kao i posledica nepridržavanja preporuka posle nekih tretmana na koži.

  • Zbog hladnoće ili suvog vazduha u zatvorenim prostorijama koža takoreći akumulira suvoću, a to nadalje odvede u pucanje, svrab, crvenilo i druge probleme, koji nisu samo estetske prirode već se radi o narušenoj barijeri kože.

  • Zbog konzumiranja cigareta ili pasivnog izlaganja duvanskom dimu koža ima siv, beživotan izgled. I pre vremena stari.

  • Zbog primene neadekvatnih svakodnevnih sredstava za održavanje higijene kože, desi se bespotrebno izazvana akumulacija različitih problema na koži.

  • Zbog neadekvatne dijete ili ishrane u kojoj nedostaju određene hranjive supstance koža može prva pokazati da nešto ne prija organizmu. A, ovaj deo je naročito različit od osobe do osobe.

Na ovaj spisak može se dodati još stavki, sigurna sam da dok čitate ove redove i sami dobijate ideje i one su posledica nekih pojava sa kojima se susrećete svaki dan, a ispoljavaju se i na koži.

Ako imamo na umu da je koža organ, a ne samo omotač :) naše pojave, jasno je da treba sa dosta pažnje i ulaganja prilaziti joj. Unutrašnje organe našeg tela iako ne vidimo često se desi da drugačije percipiramo, a i koža je jednako važna.
Na njoj se mogu u nekim bolestima prepoznati i znaci obolelog unutrašnjeg organa.
Zato je važno da se uzme u obzir i zapiše pri konsultaciji za tretman estetske medicine , pa bilo da je to i hemijski piling ukupno zdravlje osobe. I periodično da se pri ponovnim susretima ponovi.

Nije redak slučaj da osobe koje koriste tretmane za poboljšanje kvaliteta, zdravlja kože prošire polje negovanja i na druge aspekte zdravlja. Pa, se obradujem kada se jave da su obavili sistematski pregled, ili su uveli neke nove i korisne navike u svoju svakodnevnicu.

Kako se nižu godine, reč vitalnost postaje draža i poželjna.

Stoga akumulirajte vitalnost, evo može od osmeha da se krene.
Razvući te mišiće koji ga čine nije teško, a i besplatno je. I dobar izbor. Kažu naučnici, a ja im verujem da mozak ne razlikuje od čega potiču suze (grubo rečeno) ali šalje telu signale da luči supstance koje umanjuju imunitet. Zato idemo u suprotnom boljem smeru, osmehom.
Pa, nek šalje signale za vitalnost.

Ivana Mavrak