01.09.2020

Koncentracija i deca

Koncentracija nam pokazuje koliko smo u datom momentu vešti da se usresredimo na predavanje ili radnju.
Velika je atrakcija :) jer se i dalje istražuje. Iznova iznenađuje, ali se i vežba svakodnevno i na razne načine.

Kako je svako dete jedinstveno (i različito, a ipak vešto) takav je i put ka samostalnom održavanju oralne higijene. Momenat od kog dete samostalno pere zube zavisi od više faktora, ali prvi i najvažniji je učenje po modelu, odnosno model je u ovom slučaju roditelj/ staratelj deteta. Prvi i primarni uzor.
Mlađem detetu uzor može biti starije, i tu ste delom oslobođeni obaveze. Ukoliko je obuka sa starijim detetom uspešno obavljena.

Prirodno ili sticajem okolnosti, mame imaju više obaveza oko dece u prvim godinama odgoja, pa obuku za samostalno održavanje oralne higijene može preuzeti i tata. A, mama da iskoristi to vreme za sebe.
Važan i veliki uticaj ima i okruženje u kom se porodica nalazi, živi.
Ukoliko i šira porodica vodi računa o zdravlju zuba, kao i o uravnoteženoj ishrani šanse da deca imaju zdrave zube se uvećavaju.

Ako uzmemo za primer da dete, uzrasta 6. godina je samostalno u pranju zuba i to čini ujutru i uveče, roditeljska pažnja ovde ne treba da izostane.

Evo nekoliko smernica kako da dete dobro i dovoljno dugo pere zube:

  • Pranje zuba ujutru/uveče namestiti da se ne poklapa npr. sa terminom omiljenog crtanog filma. U tom slučaju deca izlaze iz kupatila više puta da bi uključila televizor ili „ samo da bace pogled“, ili zbrzaju pranje zuba.

  • Iako se čini drugačije, deca vole rutinu (jer daje osećaj sigurnosti) a ista je dobra za zube.

Kako?

Ukoliko se zna vreme večere (svako veče približno u isto vreme) i da posle toga sledi pranje zuba, to jednostavno pređe u naviku. Ukoliko odvojite tih 5-10 minuta svako veče za zajedničko pranje zuba, barem još koju godinu biće im zanimljivo. Pamtiće, steći će naviku. Uz zabavu znaju i da se povere :) što jednostavnim pitanjem.“ Kako je bilo u školi?", retko kad dobijete...

  • Deca vole pohvale i jedan od načina da ih motivišete jeste da napravite tabelu sa danima i uveče, ako su dobro oprali zube dozvolite im da sami napišu u tabelu srce, „like“ ili nalepe neki stiker. Posle određenog broja, sledi nagrada. Neka simbolična. Poželjno je da tabela bude na vidnom mestu za sve ukućane.

  • Kada gube koncentraciju pri pranju zuba, deca ili kratko peru zube ili hodaju po kući sa četkicom za zube (situacija pod nazivom „razvlačenje“). Tada jedan od načina za motivaciju jeste razgovor i dogovor po principu : „Ajde, ovaj put stvarno pošteno operi zube.“
    Iako ne znaju potpuno značenje termina poštenje, deca jako dobro reaguju, jer je to nešto što čuju od odraslih, a na ceni je. Bar, je takav moj stav, i život.

  • Postoji jedan trik, gde posle pranja zuba im predložite proveru: jagodicom prsta protrljaju zube, i ako su dobro oprali čuje se jedan specifičan zvuk. Deca i roditelji koji su prošli moju radionicu znaju o čemu pričam :) pokušajte i vi.

  • Kada su deca bolesna (klasične respiratorne infekcije npr.) treba im pomoći tada oko pranja zuba iako se smatra da su samostalni. Takođe, u tom periodu čista usta i zubi su važni za bolji oporavak.

Svest o dobroj oralnoj higijeni, koja je jedan od preduslova za dobro opšte zdravlje povećava se i na našim prostorima.
I vi i ja to činimo upravo ovim tekstom. Dok vi čitate, ja držim nadu da će se nešto od ovoga i primeniti i preneti.
Za lep,zdrav osmeh.
Moja vera je u preventivi, a njoj prethodi edukacija.
Ivana Mavrak