15.02.2021

Končate li zube?

Ili jasnije da pitam:

Da li upotrebljavate konac za zube?
Ako je odgovor DA, sledeće pitanje je:

Da li konac za zube upotrebljavate pravilno?

Ali dajmo šansu istom da se predstavi u prvom licu:

„U obliku u kojem me možete pronaći u prodavnicama ili apotekama, pojavio sam se još početkom devetnaestog veka. U stvari, od tog doba do danas su me doradili i obradili.Pa tako imam veću familiju.

A, to znači da mogu biti:

  • Klasičan konac za zube.
  • Ortodontski (kada radim na zubima koji nose fiksne ortodontske proteze).
  • Za čišćenje prostora oko zubnih implantata ili ispod protetskih mostova.

Inače, od najlona sam izrađen, ali zavisno od vrste mogu mi dodati pri izradi još po nešto.
Ne brinite, svakako sam biokompatabilan odnosno ne nanosim štetu organizmu, i to je jedan od preduslova da se nađem na nekoj prodajnoj polici. Ispitali su me za sve ove godine.
Neki moji rođaci su navoskirani da lakše klize između zuba, ili su im dodali antibakterijski ili osvežavajući premaz/sloj koji može pomoći u održavanju oralne higijene.

Kad krenuti sa upotrebom mene, konca za zube?

Pa, da vam kažem najbolje kad deca imaju dva STALNA susedna zuba početi.
I to pod nadzorom odraslih!
Deca su to, svašta im iz mašte i zabave padne na um, pa sprovedu u delo.
Kako rastu, naviknu se na mene, pa smo super ekipa.Kad to dete postane odrasla osoba sa zdravim zubima, e tu već posla ima više, jer je zuba više :) Ali, ti odrasli su iskusni, steknu naviku da me koriste, dodaju i neke tečnosti, a neki i oralne tuševe, pa to radno polje moje blista.

A, kako me pravilno koristiti?

Neki vole da prvo operu zube, četkicom i pastom za zube, pa onda mene uključe.
Drugi obrnuto.
Jedan ili drugi način, ja se obradujem kad me uzmete u ruke i očistite međuzubne prostore. Jao, šta sve bude tu. Ups, ovo nije za javnost.
E, sad ima jedna važna stvar.
Za svaki prostor između zuba trebao bih ja da budem „nov“ odnosno čist.
Kako to da objasnim?
Pa, uzmete me, malo više zgrabite što se kaže i namotate na prst (kažiprst) leve i desne ruke. I onda sa jedne odmotavate i čistite, pa taj deo namotate na drugi prst. I tako svaki međuzubni prostor kao da očistite čistom krpom.
Ako ovo zvuči komplikovano, molim vas proguglajte neki video o meni, tipa „Kako konac za zube...“
Da bih ja radio svoj posao, pravilno i lepo (bez da vam povredim gingivu) molim vas da me koristite polako, svesno, bez sile i ljutnje. Ako me tako upotrebite znajte da smo super spoj.
Priznaću, pravo mi je slavlje kad me stavite u torbu, ili držite i u kancelariji. Jer, imam tad više radnih sati (upotrebićete me) i time ne brinem da će se desiti kvar na zubu.
A, ja sam odgovoran delom ako se taj kvar desi,na površini gde se dodiruju dva susedna zuba. To ovi stomatolozi zovu mezijalno i distalno. Ma, da nas ne smaraju sa tim terminima bolje vi mene koristite.

E, molim vas i dva puta dnevno, ujutru i uveče. Uzmite me, ne zaboravite me.
Ako sam nešto zaboravio da spomenem iz moje biografije, a vas zanima predlažem vam da pitate dr Ivanu Mavrak, čija je ideja da me ovako predstavi. Ili vašeg izabranog stomatologa. Samo pitajte :)
Voleo bih da me imate u svom svakodnevnom održavanju oralne higijene, jer vam tako doprinosim i oralnom i celokupnom zdravlju."

Meni je preostalo da se zahvalim ovom koncu za zube.
Poslušajte njegove preporuke.
Ivana Mavrak