27.10.2020

Kad ti drug izbije zub

Povrede zuba kod dece nisu retka pojava. A, sa stomatološkog odnosno stručnog aspekta jako široka oblast. Zato ću je podeliti u više tekstova, da bi bilo jasnije i korisno.
U ovom se bavim, konkretno temom:

Šta kad se „izbije“ mlečni zub?

Na primer, imamo situaciju da je detetu usled pada, ili fizičkog namernog ili nenamernog kontakta izbijen jedan ili više mlečnih zuba. U velikom broju slučajeva ovo se desi sa prednjim mlečnim zubima, i češće gornjim.
Prva pomoć je (s tim da napominjem opet da pričam o specifičnoj situaciji izbijanja mlečnih zuba, a da povrede istih mogu biti i druge vrste, i o tome u drugim tekstovima) ako je izbijen zub:

Gde je?

Jer, ako ga niste pronašli može biti da je:

  • Dete progutalo zub.
  • Da je aspiriralo(ode deo zuba ili ceo u disajne organe) što daje akutnu kliničku sliku i u tom slučaju potrebna je hitna reakcija/prva pomoć i u adekvatnoj specijalizovanoj ustanovi gde živite.

Ovo je moguće utvrditi, ako je krvarenje iz rane manjeg obima i brzo zaustavljeno.Krvarenje većeg obima i koje ne možete pri prvoj kakvoj takvoj ukazanoj pomoći zaustaviti i te kako je znak za brz transport.
Ako je situacija takva da ste pronašli zub, dobro je. Sačuvajte ga. Da ga pokažete stomatologu. I značajna je stavka ukoliko je do povrede došlo namerno ili iz drugih razloga je potreban sud veštaka, onda se na osnovu izgleda tog zuba daje procena i kvalifikacija povrede.
Znači radi se o dokazu.
Kad ste rešili ovu prvu dilemu, i shvatili da li treba da idete kod stomatologa ili u specijalizovanu ustanovu za urgentna stanja, već je deo prve pomoći obavljen.
Kod stomatologa, osim što vrši pregled trebaće i radiografski snimak zuba ili vilica.Pa, je zgodno ako snimanje ima i pri ordinaciji ili bar blizu.Verovatno ćete u takvim situacijama prvo pozvati svog stomatologa, a on/a vam onda može i dati upustva.
Pregledom usta, zuba, mekih tkiva, okolnih struktura, kao i analizom radiografskog snimka stomatolog postavlja dijagnozu(ili kakvo je stanje), daje upustva i terapiju, kao i prognozu koja je često okvirna, neizvesna u ovim situacijama i zavsi od slučaja do slučaja.

Upustva uopštena za dalje ponašanje posle povrede zuba su:

  1. Ne ispirati ranu posle posete stomatologu i taj dan.
  2. Meka i kašasta, prohlađena ili hladna hrana dve nedelje.
  3. Pranje zuba posle svakog obroka i četkica mora biti mekana(jako važno, pa najverovatnije da ćete kupiti takvu posle povrede baš za tu namenu).
  4. Poželjna je vodica za ispiranje usta, ali od trećeg dana i prema preporuci stomatologa za dati uzrast.
  5. Izbegavanje spavanja na povređenoj strani.
  6. Izbegavanje kontaktnih sportova i malo se primiriti.
  7. Ako postoji otok(a najveći je drugi i treći dan) uzeti led, u kesu, pa u krpu, pa na kožu iznad otoka bez pritiska i tako 20 minuta, pa pauza jedan sat. Ovo je važno u prva 24-48 časa od povrede i ukazane prve pomoći.

Da se vratimo na situaciju, ako zub nije pronađen, a na radiografiji(snimku) vilica se ne vidi potrebno je uraditi i snimak pluća da bi se isključila mogućnost da je deo ili ceo zub dete aspiriralo.
Zub, ukoliko je dete progutalo najčešće ne predstavlja ozbiljan medicinski problem.
Ali, aspiracija (kada ode u disajne organe) je ozbiljan medicinski i autni slučaj.

Što se tiče kontrole kod stomatologa, ona se odvija po protokolu:

  • Za sedam dana.
  • Zatim mesec dana od dana povrede.
  • Šest meseci od dana povrede.
    Jer, i stalni zubi treba da niknu i sve se to prati.
    Da li je sve ok sa stalnim zubima ili su oštećeni?
    Kako se organizam bori, a ne zna da time otežava ponekad kao što je slučaj posle „izbijanja“ mlečnog zuba, stalni zub može malo da „kasni“. Ovo se dešava jer meka tkiva reaguju na povredu tako što se ćelije umnožavaju(odnosno rana teži da zaraste), i time je i kad krene stalni zub teže mu je da se probije kroz desni(gingivu).
    Tolerišemo „kašnjenje“ od 6. meseci, zato su i bitne kontrole. Ako se to ne desi, ne pojavi se stalni zub ide se na neke druge metode, pod uslovom da je vitalan(da nije povredom živac zuba "odumro").
    Pored svega, ovo nije samo fizička trauma nego je i psihička, i za dete i za roditelje.
    Naročito, ako se u porodici (što je za pohvalu) vodi računa o oralnoj higijeni i zdravlju.
    Psihička trauma je jasna, jer je i zub deo tela.
    To deca znaju i osećaju.
    Tako, ako i kad se dese ove situacije molim vas obratite pažnju i na psihološki momenat i aspekat povrede.
    Ivana Mavrak