19.05.2020

Još jedan motiv za zdrave zube

One crtice na testu za trudnoću brzo zamene crtice na „to do“ listi ili planeru, i kreće reorganizacija. Životna.
Saveti , vrlo brzo se gomilaju. Među njima i iskustva razna. Ipak, treba imati na umu da ste vi jedinstveni, kao i vaša komšinica i stoga ako je ona imala neko iskustvo sa zubima na primer, u trudnoći ne znači da ćete imati i vi. I obratno.
Pa, tako je nekad nastalo u čaršiji pitanje: „Da li zubi zaista propadaju (ovako se to definiše generacijama) u trudnoći?“
Odgovor je: NE
Vaši zubi apsolutno mogu i trebaju ostati zdravi tokom trudnoće i posle nje. I, još dugo nakon što deca porastu. Ali, treba svakako i dalje, tokom drugog stanja uložiti vreme u održavanju oralne higijene. A, to znači i svakodnevno i posle jela pranje zuba pastom za zube, upotreba konca za zube za prostore između zuba i ispiranje usta sa odgovarajućim rastvorima za tu namenu.
Možda će se neke među vama pitati i „ Da li je bezbedno za bebu da posetim stomatologa?“
Odgovor je: DA, bezbedno je.
Treba da naglasite da ste u drugom stanju, i u kom mesecu trudnoće i preduzimaju se mere po protokolu za trudnice. Ovo samo zvuči strašno :) Jedino može da vam ne odgovara položaj u stomatološkoj stolici ili da zbog na primer, povećanog nagona za povraćanje jednostavno ne možete da sarađujete.
Redovni stomatološki pregledi i preventivne mere će olakšati i ovaj period.
Nikako ne smem da zaobiđem šampionski komentar : “Beba izvlači kalcijum iz majčinih zuba!“
To, takođe nije tačno. Odavno je dokazano da je pogrešna teza, ali model epskog narativa je još jak.
Beba, odnosno potomstvo je vaš motiv za zdrave zube.
Kako?
Da li ste znali da mlečni zubi vaše bebe počinju svoj razvoj između 6 i 8 nedelje trudnoće. Skoro da još možda i ne znate da ste u drugom stanju, a zubi su krenuli da se formiraju. A, formiranje zametka stalnih zuba počinje u dvadesetoj nedelji bebinog života u vašem stomaku.
Znači mnogo pre nego se upoznate sa cimerkom ili cimerom, koji su se smestili lepo i udobno, uz pun pansion u vaše telo oni ozbiljno rade da vam jednog dana podare taj osmeh, sa zubićima naravno.
A, zubi pola zdravlja, pola lepote.
Ivana Mavrak