15.09.2021

Jezik na razgovoru za posao

Kada bi se jezik predstavljao na razgovoru za posao rekao bi:

Mišić sam, izuzetno aktivan.
Dinamično okruženje je moja delatnost rada.
Učestvujem u funkcijama govora, žvakanja, gutanja,raspoznavanja slanog, slatkog, kiselog, gorkog i nekih njihovih kombinacija. Čak te utiske prenosim ili transportujem do mozga.

Bitan sam za oralno zdravlje i time i za celokupno.

Ipak, ne mogu da utičem na konzumaciju cigareta i dim koji mi ispunjava predvorje. To je na vlasniku, pa sam aktivan u programu ostavljanja cigareta i čistog vazduha. Znači, dodajte i aktivista sam!

Kada sam zdrav ružičaste sam boje. Tada dodir osećam, ali ne treba ništa da me boli. Imam baš, baš blago beličasti sloj. Takođe kad sam zdrav nemam naslage, i ovaj sloj ne želim da se meša sa naslagama.

Možda bi poslodavac pitao jezik:

„Ukoliko se naslage pojave, znate li zašto se javljaju?“
„ I koliko bi vam trebalo dana odsustva sa posla?“

Pa, zavisi.
Naslage mogu biti bezazlene, a mogu biti i posledica nekih oboljenja lokalno u ustima ili udaljenih organa, pa se to manifestuje na meni, jeziku.
Ove baš bezazlene zavise uglavnom od načina ishrane, na primer neke namirnice povećavaju gustinu pljuvačke, pa je sapiranje sa jezika manje. I eto ti naslaga.
Ako se pretera sa kafom ili gaziranim pićima, i to doprinese nastajanju naslaga. Kao i ako se ne unosi dovoljno vode, dehidratacija se vidi na jeziku.
Voda em hidrira, em sapira.

Zatim, što se tiče odsustva samo mi treba izlazak sat ili dva pre završetka posla. Jer, znate kako se većina dr za zube obraduje kada svoj posao obavlja u neko normalno prihvatljivo vreme, a ne posle našeg radnog vtemena. Čak imam utisak da su odmorniji :)

Poslodavac nastavlja:

„Ok, sad sam zainteresovan kako da održim svoj jezik bez naslaga?“

Evo preporuka:

  • Ako postoji osnovno hronično oboljenje da bude pod kontrolom.
  • Naravno da treba ići na redovne stomatološke preglede, između njih voditi računa o pravilnom pranju zuba, upotrebi konca i eventualno tečnosti prema preporuci stomatologa.
  • Redovno čistiti i jezik. Za to može da služi i četkica za zube, a veliki broj istih danas na suprotnoj strani od vlakana četkice imaju deo namenjen za čišćenje jezika.
  • Postoje i strugači za jezik, malo lepši :) naziv je grebalice za jezik. Mogu biti različitih oblika, i zaista su efikasni u uklanjanju naslaga sa jezika.
  • Pri tome jezik ne treba da je suv nego je sapran vodom,i tretman se sprovodi bez sile. Lagano se povlači grebalica od zadnjeg dela jezika ka prednjem. Potrebno je između ispiranje grebalice sa vodom. I na kraju korišćenja grebalica/strugač za jezik se ispere vrućom vodom.Preporuka je da se posle jače infektivne bolesti zameni, u drugim slučajevima može i do 6 meseci da čeka do zamene za novi.
  • Najprirodniji način za čišćenje naslaga sa jezika jeste košpica od šljive ili breskve manje. Pa se ista „mulja“ po jeziku odnosno ustima. Jeste taj način je možda teži, ali ko nema drugi izbor, koristi mu/joj.
  • Voditi računa o ishrani. Uobročenost, sa što manje prerađevina. Ishrana uključuje i napitke, pa i to imati na umu. Voda je ipak najbolje piće.
  • Disanje na nos je „must have“ za zdravlje usta, pa i jezik. Disanje na usta (iz raznoraznih razloga) doprinosi da se usta suše i to donosi probleme.
  • Ne, i ne, i ne koristiti recepte za ispiranje usta iz domaće radinosti.
    Neki čajevi mogu biti od koristi, ali razne mućkalice i njihove hemijske reakcije mogu odmoći zdravlju sluzokože jezika i usta. Najčešće zbrišu sve što je dobro na jeziku i okolini. Zato, oprezno.

Naslage koje se čistačem za jezik ili četkicom za zube ne mogu ukloniti, koje su prisutne duži vremenski period (duže od dve nedelje) , krvare, ili bole. Čudnog su i neprijatnog mirisa zahtevaju stomatološki pregled.

Jezik završava ovaj razgovor za posao :)

Zaposlili me ili ne, očito je da posedujem komunikacijske i edukacijske veštine.
Šteta bi bilo da ih ne delim.
Do vašeg konačnog odgovora naš razgovor će ostati za neka nova pokoljenja, sa zdravim zubima, i uvidima da smo svi od nečeg krenuli i vrlo moguće da je to bilo nešto malo.

Ivana Mavrak