15.06.2021

Hidroksiapatit u zubnoj pasti?

Najpre, da predstavim hidroksiapatit: najjednostavnije i onako kako zvuči po nazivu, to je mineral.

Zašto ga pojedini proizvođači stavljaju u zubnu pastu i to naglašavaju?

Jedan od odgovora se nameće kroz građu zuba, odnosno čvrsti delovi zuba (gleđ i dentin) su velikim delom izgrađeni od ovog minerala.
Gleđ zuba (prvi sloj zuba) je građena od 90% do 95% hidroksiapatita i to je najjače tkivo u našem organizmu.
Dentin zuba (drugi sloj zuba, nalazi se ispod gleđi) je izgrađen od oko 70% hidroksiapatita.

Priroda je dala sve od sebe svojom građom da nam obezbedi zaštitu zuba. Međutim, nije računala na promene u ishrani (prerađena, lepljiva hrana, ishrana koja ne zahteva žvakanje itd.) a nije predvidela i dolazak nekih novih životnih stilova, koji sa aspekta zdravlja oralnog, i opšteg zahtevaju više pažnje da bi isto bilo optimalno i dobro.

Ljudska je potreba i obaveza doktora da se povrede saniraju ili još bolje preveniraju. Tako je i hidroksiapatit završio u pastama za zube, i među njima ima onih koje su pokazale jako dobre rezultate.

Suština je sledeća i jako slična kao sa pastama za zube sa fluorom.

U ustima se smenjuju procesi mineralizacije zuba (koja je dobra, poželjna i potrebna naročito tokom nicanja zuba) i demineralizacije (kada zbog slabe oralne higijene, neadekvatne ishrane, smanjenog lučenja pljuvačke ili nekih drugih zdravstvenih ili terapijskih uzroka) nastaje razgradnja, „rastapanje minerala“ gleđi i dentina i sve to u početku na mikroskopskom nivou.
I u tom momentu nastupaju paste za zube sa hidroksiapatitom (ili fluorom) i to je spasonosni čin za čuvanje gleđi zuba i zove se REMINERALIZACIJA.
I kao što se vidi ona nam je jako poželjna svaki dan :)

Remineralizacija se može shvatiti kao proces koji se stalno dešava, ako se pravilno sprovodi oralna higijena, redovne kontrole kod dr za zube i uz to ide i adekvatna ishrana.

Kvalitetna pasta za zube sa hidroksiapatitom kreirana dobrom tehnologijom je dobar izbor. Često je i skuplji.

Da se vratim na životni stil, koji svako ima pravo da bira ( „živi i pusti druge da žive“) i da apelujem na sve osobe koji iz nekih svojih razloga ne žele da koriste pastu za zube sa fluorom, da izaberu ove sa hidroksiapatitom za svakodnevnu upotrebu, ali kvalitetnu. Pri tom u jednoj pasti za zube može se naći i hidroksiapatit i fluoridi.

U obavezi sam da ukažem da i dalje sveža i najnovija istraživanja govore u prilog da pasta za zube sa fluoridima je i dalje najbolja i najisplativija opcija za remineralizaciju zuba.

Određeni trendovi ishrane i konzumiranja specifičnih proizvoda su našli svoj marketinški udeo i u proizvodima za oralnu higijenu. Tu treba imati kritički pristup jer se u praksi, u stomatološkoj ordinaciji susreće sve više dece sa ranim karijesom zuba, „belim mrljama“ odnosno demineralizacijom gleđi, a kada se razgovor malo produbi o načinu održavanja oralne higijene, dolazi se do tzv. „biljnih pasti“ koje su najčešće izuzete iz ozbiljnih medicinskih/stomatoloških istraživanja koja bi garantovala određenu efikasnost. A, onda se dođe do zaključka da je istraživanje sprovedeno na detetu.

Ponekad u nazivu „hemijski“ ili „medicinski“ jedino strašno je taj naziv. Bezbedno je ono što je potvrđeno akreditovanim, naučnim činjenicama. I kao takvo ima i vremenske periode kada se unapređuje.
Znači one koje nisam ubedila :) da koriste paste sa fluoridima za svakodnevnu upotrebu, neka koriste paste sa hidroksiapatitom za svakodnevnu upotrebu.
Postoje paste sa hidroksiapatitom koje se koriste kao intezivan tretman. Uveče pred spavanje namažu se zubi takvom pastom, to stoji tri do pet minuta, ispljune se i pravac spavanje.

Cilj im je remineralizacija:

  • Posle ortodontske terapije.
  • Posle profesionalnog stomatološkog belenja zuba.
  • Kod dece sa velikim rizikom za nastanak karijesa ili kao prevencija kod dece koja nisu u tako velikom riziku.
  • Kod osoba gde je lučenje pljuvačke smanjeno iz nekog razloga (koji svakako treba utvrditi, ukoliko je nepoznat).

Poruka je da mnogo štošta treba tu razlikovati. Za početak za svakodnevnu i povremenu upotrebu.
Treba nam i organsko i neorgansko :) A, takva hemija kao dva ispita se polagala u moje vreme studija.
I ta mešavina je dobra opcija. Tako smo sazdani.
Gde je balans, tu je i zdravlje.
I možda baš balans da biramo kao životni stil?

Ivana Mavrak.