12.01.2021

Hemijski piling i očekivanja

Ako zamislimo situaciju da ste na pregledu i konsultaciji, a sve u vezi vaše želje da kožu lica častite tretmanom zvani hemijski piling i da je isti odabran prema tipu i stanju kože, kao i opštem zdravstvenom stanju, onda da vidimo:

Šta se sve može očekivati od hemijskog pilinga?

  • Da čisti kožu odnosno pruža higijenski tretman. Posebno što sa starenjem ćelija i ćelije površnog sloja kože se delimično „ulenje“ pa ih treba stimulisati da i dalje rade svoj posao. Odgovarajući hemijski piling će upravo ukloniti oštećene ćelije i podstaknuti prirodni proces obnavljanja kože.
    Na koži se to zapaža tako što postaje blistavija i glatka.

  • Da pore na koži učini manjim. Pore su pojava koja je jednostavno genetikom uslovljena. Neko ih ima veće i vidljivije samim tim, a kod nekih srećnika/srećnica su jedva vidljive. Kako ih hemijski piling učini manjim, time i tekstura kože je značajno poboljšana, a i posledično nanošenje na primer pudera još je lepše i lakše.

  • Da prosvetli ten i da utiče na neke „flekice“ odnosno pigmentacije na koži.

Ovde opet da naglasim značaj pregleda i konsultacije sa stručnom osobom koja izvodi tretman, jer treba razlikovati pigmentacije koje se mogu tretirati hemijskim pilingom od onih koji zahtevaju eventualno još neke pretrage.

  • Da utiče na smanjenje ili da izleči određene vrste bubuljica i akni.

  • Da ublaži izgled ožiljka na koži.

  • Da stimuliše sintezu kolagena i elastina u određenoj meri, i time ublažava bore i utiče da koža bude čvršća, a takva je mladalačka koža :)

Ako dalje zamislimo da je tretman hemijskog pilinga obavljen (s tim da ovde je situacija da se radi o površinskom ili srednje-dubokom pilingu) evo i preporuka o nastavku negovanja kože u narednom periodu:

  • Higijena kože lica se obavlja blagim sredstvima i bez trljanja kože (što je svakako dobra prepruka i navika).

  • Koristiti hidratantne serume i kreme, posebno je poželjno jer koža u narednim danima posle tretmana se obnavlja i upija jače.

  • Koristiti obavezno kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog delovanja sunčevih zraka. Ovaj podatak je bitan bez obzira koje je godišnje doba, i bitan je zbog planiranja tretmana. Ako na primer planirate put neke egzotične destinacije ili planine, uvek u skladu sa tim konsultujte se sa dr. Iako je tretman hemijskog pilinga zahteva kratko vreme, ipak sve što posle njega dolazi je jako važno za dobre rezultate.
    Posle tretmana koža je osetljivija (iako nije nužno crvena) i zato joj treba dodatna nega i u danima posle tretmana.

  • Drugog ili trećeg dana od tretmana koža se manje ili više peruta (ljušti) zavisno od vrste pilinga i tu je važno da se opet ne dira, ne trlja ili slično, već da se što više hidrira sa serumima i kremama prema tipu kože.

Jedan tretman hemijskog pilinga koži lica ili tela (da ne zaboravimo da se može primeniti i na drugim delovima) doneće osveženje i blistav izgled, i najčešće higijenski isplativ tretman. Međutim, serija tretmana obezbediće bolje i dugotrajnije rezultate.

Kombinacija hemijskog pilinga i mezoterapije ili biorevitalizacije kože lica u istoj poseti jeste sjajna opcija za ulaganje u negovan izgled. Tu je poentiranje da se u istom aktu ukloni sloj koji ometa dublje prodiranje na primer hijaluronske kiseline u kožu. Kad je „zbrisano“ sa površine to što ometa, onda se lako dopremi iglom :) odnosno mezoterapijom ono što hidrira i hrani kožu.

Mogućnosti su razne, a najvažnije je da su individualno prilagođene.
Zato je konsultacija lepa opcija.
Ivana Mavrak.