26.04.2021

"Groznica" na usnama?

Lepo ste se naspavali.
Divno je jutro.
Očekuje vas važan događaj, sastanak ili svakodnevni raspored...A, onda se u isti ugosti neočekivana pojava tzv. „groznica“ na usnama.
Pecka.
Svrbi.
Boli i unosi nervozu.

Ta pojava ima svoj latinski odnosno medicinski naziv i to je : herpes simplex labialis recidivans. Ako raščlanimo ovaj naziv dolazimo i do nekih objašnjenja.

Herpes simpleks virus tip 1 je izazivač „groznice“ na usnama i prva infekcija ovim virusom se najčešće desi u ranom detinjstvu i prolazi asimptomatski ili u sklopu nekih respiratornih infekcija koje su česte za taj uzrast. Posle ove infekcije koju zovemo „primoinfekcija“ virus se useli u organizam odnosno ostaje u određenim nervnim ćelijama i može povremeno izazvati simptome (plik na usnama najčešće, ili kod nozdrva i još nekim lokacijama na licu).
Ovde se bavim plikom na usnama, a sve važi i za ostale lokalizacije.
Plik je ispunjen tečnošću, nakon dan ili dva od pojave puca i nastaje krasta.
Recidivans u nazivu znači povratno odnosno da se javlja ponovo, periodično.
Neke osobe nisu sklone ovoj pojavi, dok se drugima često dešava. Ovi iz druge grupe navode da su neki period najčešće mirni, i to zna biti po pet godina, a zatim nastupi period aktivacije virusa.

Zašto se javlja „groznica“ na usnama odnosno šta pokrene pritajeni virus da se aktivira, ne zna se tačno. Ali, postoje neki „okidači“ i među njima se ubrajaju:

  • Stres.
  • Sunčanje.
  • Povišena temperatura.
  • Dehidratacija organizma.
  • Menstruacija.
  • Pad imuniteta.
  • Nedostatak nekih vitamina.

Kada se dese plikovi ove vrste na usnama, šta možete da uradite:

  1. Da pustite da prođe sedam do deset dana :)
    Za to vreme da mažete kreme koje imaju epitelizirajući (zarastajući efekat) da bi ublažili pucanje nežne i specifične kože usana.
    Znači strpljenje + krema + vreme.

  2. Da kupite neke od flastera za ovu namenu. Mogu biti relativno delotvorni, ali morate i vi isti imati kod sebe, jer u upustvu najčešće stoji da se stavljaju/nalepe pri prvim simptomima osećaja peckanja.
    Znači brzina + flaster + master iz poznavanja „izbijanja“ plikova.

  3. Da kupite stik ili kremu sa aciklovirom (to je antivirusni lek) i da ga imate uvek kod sebe. Jer, i u ovom slučaju je važno brzo reagovanje.
    Opet prva pomoć uz sebe + brzina.

  4. Da posetite stomatološku ordinaciju koja u svom asortimanu usluga ima i lasersku terapiju herpesa labijalisa. U praksi to znači jedan do dva „pec“ određenog lasera (u stvari to izgleda kao iglica kroz koju se pusti snop) na plik i stvori se krastica koja brže zarasta od one koja se sama formira. Laserskom terapijom preskače se onaj deo bolovanja koji podrazumeva da plik sazre, pukne, izbegava se vlaženje od tečnosti koja ispunjava plik i krvarenje. Ranica od plika kontrolisano zarasta.
    Znači stomatološka ordinacija sa ovom uslugom + odlazak u istu :)

Osobe koje su sklone „groznici“ na usnama treba to da prijave i ukoliko se odluče za intervenciju iz oblasti estetske medicine, a to je hidratacija ili korekcija usana hijaluronskim filerom (minimalna neka bude uvek, jer je jedino takva lepa, opravdana i bezbedna bez obzira na sklonost ili ne „groznici na usnama“).

I najmanja količina hijaluronskog filera udružena sa herpes simpleks infekcijom na usnama može izgledati dramatično i zahteva lečenje, koje ovde nije cilj da se desi ni pacijentu ni doktoru/doktorki koja izvodi intervenciju.

Rešenje:

  • Ili da se osoba ne podvrgava intervenciji aplikacije hijaluronskog filera u usne.
  • Ili ako se odluči, protokol podrazumeva da se pet do sedam dana pre zakazane intervencije pije određeni antivirusni lek (dobija se na recept) i isto toliko dana posle intervencije. Uz ovaj protokol/lek intervenciju treba planirati onda kada osoba smatra da je u nekom mirnijem periodu što se tiče reaktivacije virusa. A, najbolje je postaviti pitanje: Da li je opravdano izlagati se ovoj intervenciji, s obzirom da u datom slučaju nosi rizik od aktivacije virusa.

Kako da znate da li ste u većem riziku da se posle aplikacije hijaluronskog filera desi i infekcija herpes simpleks labijalis recidivans?

Jedan od parametara je sledeći: Ako se „groznica“ na usnama javlja četiri ili više puta godišnje, postoje opravdane šanse da se i desi navedeno. Zato samo iskreno sa doktorkom/doktorom prilikom konsultacija i pregleda za intervenciju aplikacije hijaluronskog filera u usne.

Takođe, neke intervencije kao na primer hemijski piling ili i druge kozmetološke se odlažu dok herpes odnosno plik i krasta ne zaraste.

Postoje i stomatološke intervencije koje se odlažu dok se ne uspostavi oporavak od ove napasti :) na usnama. To je pravilo, ali naravno isto se mora zaobići kada je u pitanju hitna stomatološka intervencija zbog bola, otoka, krvarenja u regiji usta i zuba ili nekog drugog važnog razloga.

Za znatiželjne :) Da, postoje serološki testovi krvi kojima se nalazom antitela na virus herpes simpleks virus tip 1 potvrđuje da ste bili izloženi virusu.
Postoje i drugi herpes virusi, ali nisu tema ovog teksta.

Na kraju apel: bolje je pustiti 7-10 dana da prođe samo od sebe nego primenjivati tretmane iz domaće radinosti, jer se tim vidom pružanja pomoći najčešće izaziva bakterijska infekcija plika/rane na usnama i ista se uvećava na okolnu kožu i sluzokožu. A, onda je potreban i antibiotik bilo da se pije (u težim slučajevima) ili maže u obliku krema.
Ivana Mavrak