04.05.2020

Fluoridi, na praktičan način

Prvi sloj u građi naših zuba jeste gleđ. Tanka je, jaka i sastavljena od minerala. Nešto kao kost. Ali, da bi gleđ zuba bila zdrava minerali koji je izgrađuju treba da ostanu intaktni odnosno netaknuti.
A, šta ih „dira“?
Mineralima gleđi ne da mira odnosno nagriza ih kiselina koju stvaraju bakterije razgradnjom hrane, koja je ostala na zubima.
E! Tu nam koristi fluor iz zubne paste da kad treba se malo po malo ugrađuje u gleđ zuba. Ovaj proces se stručno zove remineralizacija.Fluor je tu kao neki čuvar, koji se po potrebi mobiliše.
Na površinama zuba gde pobede/nadvladaju bakterije izazivači karijesa i njihov proizvod – kiselina, kreće da se stvara početna „povreda“ zuba odnosno karijes gleđi. Pa, ako to stanje potraje karijera mu ode uzlaznom putanjom ka dubokom karijesu, odnosno ode on u dentin...Nego, da se vratimo na fluor.
Kliničke studije su pokazale da se fluor najefikasnije primenjuje kroz paste za zube i rastvore za ispiranje usta, koji sadrže male koncentracije fluora i namenjeni su svakodnevnoj upotrebi. S tim, da napravimo odmah razliku da je ovaj način primene EGZOGENI, a postoji i drugi način na koji unosimo fluor i on se zove ENDOGENI, a to je kroz vodu za piće, mleko,so, brašno. Možda niste nikad ni razmišljali da i na ovaj način unosimo fluor :)
E, sad šta treba gledati na deklaraciji na pastama za zube i rastvore za ispiranje usta i zuba?
Gledamo tamo gde piše „sadrži natrijum-fluorid (1450 ppmF)“, a posle ću objasniti šta to znači. Pre toga treba da znate sledeće:
Koncentracije fluora u pastama za zube za odrasle su 1000-1450 ppmF.
Koncentracije fluora u pastama za zube za decu su do 550 ppmF. Paste za zube za decu, kao i rastvori su često obeleženi za koji su uzrast namenjeni da bi se potrošaču olakšala kupovina. Ali mi ovde idemo na napredni nivo :) da znamo šta tačno koristimo za naše oralno zdravlje.
Rastvori za ispiranje usta i zuba preporučuju se i deci sa ortodontskim aparatima, deci na hemio i radioterapiji, kao i odraslima i svima gde god je potrebna dodatna mera za zdravlje usta i zuba. U tim rastvorima za svakodnevnu upotrebu koncentracija fluora je najčešće oko 225ppmF.
A, šta je taj ppm?
To je skaćenica od parts per million odnosno milioniti deo jedne celine. Znači, za sve koji se „plaše“ fluora ovo je ujedno i odgovor da se radi o jako malim količinama, koje su ispitane i potvrđene kao dobre i preporučene za prevenciju oboljenja zuba.
Postoje i preparati, odnosno paste bez fluora koje umesto istog sadrže kalcijum i fosfate i oni u ovom slučaju ga zamenjuju. To je dobro kod dece i osoba koje iz nekog razloga mogu biti osetljivi na paste sa fluorom(gde nužno ne mora da znači da je osetljivost izazvana fluorom).
U svemu ovome pregled i redovne kontrole kod stomatologa su „must have“ :) jer bi za svakog pacijenta bilo da je dete ili odrasla osoba trebao da se napravi individualni plan za primenu fluorida.
Pozdrav :)
Ivana Mavrak