26.05.2020

Da se nađemo na pola puta

Tokom studija stomatologije imala sam i predmet „Interna Medicina“, a u okviru toga nastavu u bolnici odnosno praksu, rad sa pacijentima.
Imala sam sreću da mi vežbe vodi doktorka, koja je specijalista pulmolog (nisam sigurna da pamtim tačno prezime, pa ga ovde neću navesti), ali se sećam imena – Nataša. Pamtim njene reči i danas, nakon dugo godina. A, njene reči su:

„Do pola života čovek ima lice sa kojim se rodio, od pola života ima lice koje zaslužuje.“

Do zaključka je došla nakon dugogodišnjeg rada sa pacijentima i posmatranja njihovih lica, još više ponašanja.
U toj misli je sve sažeto i uklapa se u način na koji promovišem negovanje kože lica, održavanje mladolikosti odnosno područje estetske medicine, kojim se takođe bavim.
Jednostavno je :) spoljašnost (izgled) i unutrašnjost (mentalna sfera svakog od nas) moraju da sarađuju.
Ne isključuju jedno drugo.
A, tu je i genetika koja ako je dobra i u drugoj polovini života će vas služti, ukolko ste je negovali odgovarajućim tretmanima. U prilog genetici ide i sledeće pitanje :
„Da li ste znali da postoje nasledne bore?“
Da, postoje :)
Najpristupačniji način za potvrdu ovoga jeste da se zagledate u bliske (po srodstvu) osobe. I starije od vas, naravno. Još jedan način je da pogledate njihove slike. Primetićete da po načinu starenja kože, sa nekima od njih imate više sličnosti. Ili neke bore kao da su „prekopirane“.
Ne zaboravite da kroz vaš život značajnu ulogu imaju socijalne relacije, odnosno osobe kojima smo okruženi i kvalitet komunikacije sa njima. To objašnjava ona čuvena rečenica-„ Mi smo prosek pet osoba sa kojima smo okruženi, svakodnevno.“
Kad se zapitamo koje lice zaslužujemo u drugoj polovini života, odgovor se nameće sam.
Zaslužujemo lice u koje smo uložili. A, to je ulaganje svakodnevni rad i na više polja.
Ukoliko sam vas malo zamislila, nadam se da je u pravcu napretka za vašu ličnost.
I za zdravlje i za dostojanstven izgled.
Ivana Mavrak