06.12.2021

Da li je menstruacija kontraindikacija?

Kontraidikacija je reč koja se često koristi u svakodnevnom govoru, a u medicinskom rečniku ona označava da primena leka, procedure ili operacije može rezultirati ozbiljnim, neželjenim posledicama po pacijenta.

Kontraindikacije mogu biti relativne i apsolutne.

A, da li je menstruacija kao stanje žene nepoželjna pojava (nisam uspela da u svom misaonom kapacitetu nađem bolji i lepši izraz, pa mi oprostite) prilikom stomatoloških intervencija ili neinvazivnih tretmana iz oblasti estetske medicine?

Ili praktičnije uobličeno:
Da li je tokom menstrualnog krvarenja bezbedno podvrnguti se tretmanu biorevitalizacije, na primer?

Da, bezbedno je.
Podrazumeva se u ovom slučaju da ne postoje druge kontraindikacije za podvrgavanje tretmanu iz oblasti estetske medicine.

Ali, šta može biti problem ukoliko se devojka odnosno žena odluči za neki od ovih tretmana, a u fazi je menstrualnog krvarenja?

  • Kod nekih žena je tolerancija na bol u spomenutom periodu minimalna, ili ne postoji. Što bi se reklo na skali od deset – nula :)
    I da uz anestetičku kremu (koja inače utiče samo na površinki sloj kože) i sve mere prijatnosti tretman bude na neki način traumatično iskustvo.

  • Menstrualno krvarenje povremeno može biti obilno i to često uzrokuje nelagodu kod žena i jednu vrstu anksioznosti situacije, koju sam nazvala socijalna anksioznost menstruacije (pojma nemam da li postoji ovaj naziv). A to je strah da će se zbog dužeg sedenja ili ležanja prilikom tretmana desiti nepredviđena okolnost crvenih fleka na odeći, ordinacijskom ležaju (a obično je isti beo) i druge situacije koje ženama mogu biti jako neprijatne. Često je to i razlog odlaganja, pomeranja zakazanih tretmana. Nije retko da se odlože i stomatološke intervencije, koje ne bi trebalo odlagati jer se na primer leči infekcija zuba.

  • Hormonalne oscilacije ponekad menjaju i raspoloženje, pa se lako odustane od tretmana.

  • Menstrualni grčevi odnosno bolovi mogu biti izuzetno jaki i ometati neke žene u svakodnevnim aktivnostima. Zabeleženi su takvi bolovi da se porede sa onim kod akutnog srčanog udara (infarkta srca). I jasno je da tada ženi nije do tretmana koji još uključuju i dodatni bol, pa makar bio i najmanji.

Ženama tokom života ode u proseku 6,5 godina na menstruaciju odnosno krvarenje.
Ako dodamo u te godine sva izbegavanja događaja, situacija, tretmana i ko zna čega da li žene odlože 6,5 godina života? Bespovratno...
Ili koliko preostaje aktivnog, efektivnog života?
Aspekt gledanja odnosno poimanja menstruacije je često pogrešan.
Najpogrešniji je onaj kroz sujeverja, ali mu ne dam ni priliku, ni prostora u mom digitalnom kutku. Ni na ulici, ni u ordinaciji.
Menstrualno krvarenje i u svakodnevnom govoru ima elemente stigme. Ono se ispoljava kroz razne nazive od tepajućih do pogrdnih, a jednostavno bi bilo reći menstrualno krvarenje. Krv je krv. Nećemo mu ulaziti u hemijski sastav u svakodnevnom govoru.
Stigma nastaje iz neznanja, strahova i predrasuda. Iz pomenutog sujeverja, i neopravdanog vida sramote.
Menstrualno krvarenje ne treba da ima za pratnju osećaj stida. Možda je to prvo što treba da učimo i devojčice i dečake, jednako.
Sve to lako odvede ženu tih 5 do 7 dana u diskriminaciju. Prvo sama sebe diskriminiše strahom zbog potencijalnih neprijatnih situacija koje je mogu zadesiti tokom menstrualnog krvarenja do nekih izazova na radnim mestima.
Jedan od neopravdanih naziva za dane menstrualnog krvarenja jeste „oni dani“. Nisu to neki beznačajni dani. Naprotiv.
Ima žena koje su zbog bolesti reproduktivnih organa ostale bez menstrualnih dana. I nose se sa svim posledicama hormonskog disbalansa.
Zahvaljujući izostanku menstrualnih dana postajemo, nastajemo :) Mada danas postoje i druge opcije.
Zašto ne bismo slavili menstrualnu krv, jer svaka krv koja se javlja u danima van ovih je za brigu i vanredan ginekološki pregled.
Zašto da se devojčice osećaju „prljavo“ pri prvoj menstruaciji i zašto ne edukujemo i dečake o ovoj prirodnoj pojavi?
Zanimljiva je činjenica da je higijenski uložak legalan proizvod, a devojke i žene prilikom pakovanja istog to čine kao da je ilegalan proizvod. Da se sakrije, ne vidi. Da ispadne iz torbe na putu do toaleta, pa propast.
Čini vam se previše.
Započnite razgovor o menstrualnom krvarenju kao o vremenskim prilikama, pa mi javite utiske sagovornika.

Ivana Mavrak.