21.07.2020

Cucla Spasić

Cucla, kao predak ove u danas poznatom obliku, možemo da kažemo da se pojavila 1900. godine. I ako bi imala tad prezime, bilo bi Spasić :) jer je taj izum dobio zaista naziv „uteha za bebe“.
Znači, pre ovog perioda kad beba dođe na svet, snalazio se kako je ko znao. Bebe se tešile, bez cucle.
Danas postoje tzv. anatomske cucle, izrađene od kvalitetnih materijala, bezbednih i potvrđene sertifikatima koi donose još jednu utehu i roditeljima.
Međutim, postavlja se pitanje i važno je:

Kada prestati sa upotrebom cucle?

Evo i odgovora:
Najkasnije do navršenih 18 meseci detetovog života.
Ako nije problem :) vratite se na prethodnu rečenicu i pročitajte ponovo.
:) Vratili se?
Sve zbog reči najkasnije , jer bi bilo dobro odvići dete od cucle i sa godinu dana.
Napomena: ako beba nije dojena i hrani se adaptiranim mlekom, najčešće je i cucla u upotrebi od prvog dana, skoro da je neizbežna. Ali i u tom slučaju preporuka je odviknuti od cucle do 18 meseci.

Zašto odvikavanje od cucle?

Zašto do 18-og meseca detetovog, i to se navodi kao krajnji rok?

  • Jer dete zaista razvije zavisnost prema cucli, a to što duže traje teže je i odvikavanje. Da budemo iskreni, i roditelji postanu zavisni jer smatraju da je trauma krenuti sa odvikavanjem, i u svakodnevnim obavezama naviknu se na Cuclu Spasić.
  • Dugotrajna upotreba cucle dovodi do promena na nepcu, zagrižaja odnosno poremećaja u usnoj duplji, koje zahtevaju kompleksnu i dugotrajnu terapiju protezama. Osim, vremena ista je i finansijski zahtevna.
  • Deca da bi progovorila usta treba da su slobodna. Jasno je, zar ne?
  • Uz komfor koji cucla zna da obezbedi, može doneti i svakodnevnu nervozu: Gde je? Ispala je! Brzo čisti! Čime da očistim? Ili kad se zaboravi kod kuće, a već ste krenuli u šetnju. I tako dalje.

E, sad studije su da se čitaju, a praksa (realan život) je da kaže svoju reč:

Ako se koristi cucla, neka bude kontrolisano i umereno. Na primer, pri uspavljivanju. I kako beba zaspe, većina i izbaci cuclu. Možete je skloniti, tako neće tražiti po buđenju. Kada imate na umu da kontrolisano koristite cuclu, i odvikavanje će biti lakše kada za to bude vreme.

A, kako odviknuti od cucle?

Tu odluku donose roditelji u skladu sa detetom , i naravno rokom :) preporučenim gore u tekstu.Postepeno je najčešća varijanta. I neka motivacija bude odgovornost da dete ima mogućnost da progovori na vreme, ima lepe zubiće i manje problema sa njima u budućnosti.

I, da izdvojim jednu bebeću kategoriju. To su bebe koje su najverovatnije i u stomaku sisale palac. A, zatim nastavile i po rođenju. Najčešće se same uspavljuju, ali tako što sisaju palac. Tu na neki način kao trik dođe cucla, jer je od nje moguće odvići bebu. A, palac je uvek dostupan. Deformiteti nepca i zuba odnosno zagrižaja koji nastaju zbog dugogodišnjeg sisanja palca su kompleksni i lečenje traje godinama. Još niko ne zna otkud ta poreba za sisanjem palca. Sve je na nivou teorija.

I, uvek paziti na sitne predmete. Jer, bebama i deci u ovom uzrastu usta služe i da sa njima istražuju, da osete, da ih grizu kad rastu zubi.Zato se potruditi da im okruženje i u tom smislu bude bezbedno.

A, što se tiče utehe uvek je dostupan zagrljaj.
I, da napomenem Cuclu Spasić penzionišite na vreme. Do 18. meseci detetovog života.
Ivana Mavrak