14.12.2021

Čajevi i oralno zdravlje

Čajevi mogu doprineti povoljno oralnom zdravlju.

Pojedini čajevi imaju sastojke kao što su antioksidansi, kao i one koji imaju antibakterijska svojstva.
Antioksidansi na način koji golim okom ne možemo videti pomažu u prevenciji oštećenja ćelija, odnosno uvećavaju otpornost ćelija na bakterije, viruse i gljivice. Poboljšavaju imunitet mekih tkiva usne duplje.

Ispijanje ili duhovito rečeno „očajavanje“ u toplom napitku tipa zelenog čaja može doprineti i boljem, mirisnijem, prijatnijem zadahu iz usta :)

Pojedini sastojci čajeva učestvuju u biohemijskim procesima u ustima tako što aktiviraju, probude neke procese. Takav je slučaj sa pokretanjem enzima u ustima odnosno pljuvački, koji pokušavaju u određenoj meri da smanje lepljenje hrane na zube.
Manje ostataka hrane na zubima, manje hrane za bakterije koje je razgrađuju i od toga naprave kiselinu koja ima jedan jedini cilj da „rastapa“ prvo gleđ zuba, pa dalje nastavlja sa razaranjem zavisno od uslova u ustima, ili neodlaska kod doktorke ili doktora za zube.
Tako između ostalog nastaje karijes.
Ispijanje slatkih pića, i gaziranih imaju efekat kao lepljiva hrana. Ukoliko bi čaj sladili, sladili i to bi poništilo njegov dobar učinak na oralno zdravlje. Bila bi veća šteta nego korist.

U ustima postoje i tzv. dobre bakterije (kao što nam je poznato da u crevima imamo dobre bakterije) i sastojci nekih čajeva upravo povoljno utiču na te bakterije dobrice, pa one malo prošire svoje kolonije. Ili ih održe na broju, što je sasvim dovoljno za imunitet.

Koji su to čajevi, a za zdravlje usta povoljni:

  • Nana čaj. (ili pepermint najčešće komercijalno ime)
  • Zeleni čaj.
  • Crni čaj.
  • Čaj od kamilice.
  • Mešavina ovih čajeva sa limunskom travom.

E, sad neki od čajeva imaju i drugu stranu medalje, a to je da na duge staze i svakodnevno ispijanje tih čajeva može doći do prebojavanja zuba (ili belih plombi) koje nije trajno. Zubi postanu blago žućkasti.

Ko voli čajeve, i ne želi da odustane od njih sledeće su preporuke, koje ujedno se mogu primeniti na sve čajeve ili pića koja su kisela, a mogu i na kafu:

  • Posle konzumiranja čajeva treba sačekati 20 do 30 minuta, pa oprati zube. Ovim se sprečava oštećenje gleđi i daje se vremena pljuvački da odradi svoju zaštitnu funkciju. Vreme se daje i sastojcima iz čaja da povoljno deluju na zdravlje usta.

  • Ako niste u prilici da posle ovih pola sata operete zube, jednostavno ispiranje usta vodom je jedan od načina da se smanji prebojenost zuba.

  • Ako primetite da su zubi prebojeni, a veliki ste uživalac čaja i to na primer crnog, zelenog, onda se možete obratiti dr za zube sa zahtevom za izbeljivanje zuba. Prvo treba utvrditi da je prebojavanje zaista od ispijanja čajeva, i da su sanirani svi zubi. Ne ide da se bele zubi, a karijes se brčka u ustima. Samo prirodni zubi mogu da se izbeljuju, plombe i krunice ne mogu.

  • Ukoliko je prebojenost zaista i samo od pijenja čajeva, vrlo moguće da intervencijom poliranja zuba će se ista ukloniti. Postoji i metod peskiranja zuba, te stoga za sve dalje obratite se svom stomatologu. Ovde su samo uvidi :)

I čajevi za tzv. lokalnu primenu odnosno ispiranje usta i grla kao što je žalfija mogu doprineti prebojavanju zuba, nakon nekog dužeg perioda.

Postoji i beli čaj, ako je kvalitetan ne bi trebao da prebojava zube, pa isti daje bezbrižnost za zube, a ima i dobra svojstva za zdravlje usta. Ne zovu ga džaba „carem čajeva“.

U čajeve se dodaje i cimet. Začin koji, opet ako je kvalitetan ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Ova svojstva ima i beli luk, ako se žvaće ali je razlika u mirisu drastična, kao i u mogućnosti za socijalizaciju ili konverzaciju.

Savremenik nam je i ledeni čaj, koji pripremljen od biljaka i ohlađen je dobra opcija, samo treba biti obazriv svaki pacijent koji ima osetljivije zube. A taman ispijanje takvog čaja može i ukazati na ovaj problem.
Oni drugi čajevi, industrijski su u stvari sokovi. Imati na umu.

Kad bi čaj mogao da priča, bila bi to baš istorijski duga priča. Našlo bi se tu da se zbog čaja ratovalo, da je bio valuta, statusni simbol, da je deo tradicija i rituala, i to raznih. Da postoje razne vrste čajeva i za svaku i način pripreme, da mogu pojedini da se mešaju sa mlekom. Da je ispijanje čaja opisano u najčitanijim književnim delima, i da je nekad uzdignut na nivo umetnosti.

I rekao bi čaj:

„Preteča sam leka.“

Ako ostavimo po strani zube, imam obavezu da napomenem da osobe koje ne tolerišu kofein iz bilo kog razloga,treba da obrate pažnju na količinu pijenja čajeva kao što su crni ili zeleni, jer oni sadrže procentualno više kofeina u odnosu na sadržaj kofeina u drugim čajevima.
Čajevi bez kofeina su voćni čajevi.

Ivana Mavrak